Начало Култура „Боинг 747“ кацна в Панагюрище

„Боинг 747“ кацна в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Или история за първата емигрантска вълна с така наречените „самолети-бегълци“

IMG_2606

Да дебютираш в литературата на петдесет и няколко години е рисковано занимание, но Виктор Цаков, с псевдоним Виктор Дяков, има уникалния шанс това да се случи с него в зрялата му възраст, а дебютната му книга да се наложи като една от най – стойностните, излизали скоро.

Романът, озаглавен „Боинг 747“, беше представен днес,10 март, в Общинска библиотека “Стоян Дринов”. Панагюрските читатели имаха възможността да се запознаят с историята за четиринадесетте години, които героят е прекарал като емигрант в Канада, през какви трудности е преминал и как се е справил с тях.

IMG_2608

В този смисъл романът „Боинг-747“ може да се разглежда и като наръчник за оцеляване, и като енциклопедия на емигрантската участ, но и като своеобразен поетичен дневник за пътя на младостта към старостта.

Виктор, който е и панагюрски зет, сподели, че е носил тази книга в себе си от 89-та година, когато тръгва със „самолета на мечтите“ уж към Куба, а всъщност към Канада. „В този самолет човек разбира много за себе си“, категоричен бе авторът.

След написването на романа, Дяков чувства, че му става по – леко на душата, но в същото време усеща липса, сякаш се е разделил с близък човек.

Сред гостите на събитието беше и панагюрският поет и приятел на автора Иван Станчев. Той разказа за запознанството си с Виктор и сподели прекрасните си впечатления от книгата, като обърна внимание на характерите, взаимоотношенията в нея, използваните литературни похвати и изразни средства.

Станчев сподели, че книгата му е подарила едно съпреживяване на пътуването зад Океана.

В края на срещата всички гости можеха да закупят романа и да поговорят лично с автора, а той обеща да гостува отново на панагюрци с новата си книга, по която в момента работи.

IMG_2604