Начало Без категория Болни майка и дъщеря от Панагюрище се нуждаят от грижи 24/7. Държавата...

Болни майка и дъщеря от Панагюрище се нуждаят от грижи 24/7. Държавата им осигурява социален работник за 4 часа на ден

СПОДЕЛИ

Две жени от Панагюрище – майка и дъщеря, и двете с тежки заболявания, живеят на ръба на физическото оцеляване. Благодарение на инициативната Дима Попова – позната на панагюрци с благотворителните акции, които организира и популяризира в създадената от нея страница във фейсбук – Подай ръка-Панагюрище, днес двете жени поне има какво да ядат. Отзивчиви съграждани и местни фирми помагат – кой с каквото може. За жалост осигуряването на храна е само частичка от огромната лавина с проблеми, които затрупват двете болни жени и поставят под въпрос оцеляването им.
Майката Цвета Георгиева е инвалид с полиневропатия и парализа. Преди време при падане в банята съвсем се обездвижва до невъзможност да става от дивана. Но остава в жилището си, за да е при детето си. Дъщеря й Тотка с напреднал стадий на диабет, незряща и с ампутирани крака.
Междувременно се оказва, че един от най-сериозните проблеми е осигуряването на човек, който да се грижи за тях – нещо, което, според Дима Попова е изключително спешно.
Днес се срещнах със служители от дирекция социално подпомагане и обсъдихме актуалното състояние на двете жени.Полагат им се медицинска сестра и беше предоставена такава помощ за терапия с инжекции на Цвета.Беше предложено настаняването в дневен център за хора с увреждания гр.Панагюрище, което е най адекватното решение за момента.Там ще получат необходимите дневни грижи от психолог , рехабилитатор и мед.лице.Необходимите документи за настаняване ще бъдат входирани. През времето в което те ще бъдат извън дома сме организирали почистване и козметичен ремонт на дома, за да им бъде по уютно, разказва Дима и допълва, че за частен дом няма да стигнат средствата.Таксите са от 600 лв нагоре. Кредитите на двете са над 10 000 лв. Пенсиите им общо – 600 лева. Заемите са теглени, за да плащат на асистенти и гледачи, защото Тотка е оперирана преди 7 години.
Необходима е допълнителна грижа от личен асистент или домашна помощница на този етап за събота и неделя.В сметката на Тотка има 3140 лв дарения, но не се пипат за момента.Трябва да извадя пълномощно.За сега имам пари на ръка от дарители окло 200 лв. Плодове купувам всеки ден.Цвета е на диета и се храни с определени неща.За настаняване в дом е абсурдно да се мисли за сега.Цвета трябва да мине през комисии за ТЕЛК.Зимата идва и не знам какво ще правя.Грижата е голяма – споделя Дима и допълва – Благодарим за съпричастноста на всички дарители.

Ако искате да помогнете на Цвета и Тотка, може да го направите:
Тотка Йорданова Георгиева
Централна кооперативна банка
IBAN BG57 CECB 9790 1050 9669 00
Телефон за контакт: Дима Попова 0897 019 112