Начало Култура Бончевци изработваха свещи по древна италианска техника, повлияна от барока (ВИДЕО)

Бончевци изработваха свещи по древна италианска техника, повлияна от барока (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

page

Днес, в кабинета по изобразително изкуство на СУ „Нешо Бончев“, се проведе демонстрация по изработка на карвинг свещи. Занятието, част от програмата на групата „Рисуването било лесно?“ по проект „Твоят час“, бе проведено от чаровната Мария Аргирова, която пристигна в Панагюрище по покана на художника и преподавател по изобразително изкуство Нистор Хаинов.

Мария Аргирова е родена в Пловдив. Завършила е Музикалното училище в Широка Лъка с тамбура и народно пеене и до днес продължава да свири, но само за удоволствие. По-късно завършва и Икономическия техникум под тепетата. Записва счетоводство и контрол в Пловдивския университет, а във Великотърновския – финанси. След 20 успешни години като счетоводител и в банки Мария загърбва кариерата във финансовата сфера, за да изработва свещи уникати. Пловдивчанката се захваща с необичайното занимание като хоби, ала скоро разбира, че това е нещото,  което иска да прави занапред.

IMG_0822

Мария направи демонстрация как се изработват свещи чрез венецианска карвинг техника и запозна бончевци с карвинга – изкуството на венецианските майстори, повлияно от бароковите форми от XVI век, отразяващи огъня и светлината през вековете.

„Да усещам топлина в ръцете си, да създавам изящни и цветни  форми, да се слея  с творческия процес – това ме кара да се чувствам по-близо до Бог. Моята креативна енергия, е плод на връзката ми със самия материал и възможностите, които виждам в използваното средство. Мисля че ако човек иска  да се погрижи за собствената си душа просто трябва да запали светлината в  себе си.“, споделя Мария за интересното си хоби, което е превърнала в професия.

IMG_0812 IMG_0802

IMG_0842

Всички присъстващи имаха възможността сами да се потопят във вълшебството на карвинг изкуството и да изработят свещи, уникални по цвят и форма.

IMG_0834 IMG_0815

Карвинг е изкуството да се правят декорации с извайване на различни форми чрез изрязване и издълбаване. Карвинг свещите навлизат все по-масово на нашия пазар, тъй като са уникални и интересни, а също така и необикновен подарък за всеки повод, и на достъпна цена. Най-важното е, че са ръчна изработка. Правят се от качествени материали, които не вредят на здравето. Харесвани са, защото изглеждат красиви и носят своя индивидуалност. Някои хора първоначално не разбират, че това са свещи, мислят ги за статуетки, фигурки или свещници.

Технологията е доста сложна и основна роля в нея заемат цветовете, които се нанасят с многократни потапяния в боите, наслояващи се върху парафиновата основа. Цветовата палитра зависи от фантазията на твореца.

След като се потопи свещта в боите, трябва да се декорира преди парафинът да се втвърди. Почва се винаги отдолу нагоре. Ако се втвърдена, обработката вече не е възможна.