Начало Общество Бончевци на гости по Национална програма „Иновации в действие”

Бончевци на гости по Национална програма „Иновации в действие”

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Бончевци на гости по Национална програма „Иновации в действие” в НПГПТО „М.В. Ломоносов”, гр. София

 

На 13, 14 и 15 ноември учители и ученици от СУ „Нешо Бончев” посетиха Национална професионална гимназия по прецизна техниха и оптика „М. В. Ломоносов“по Национална програма „Иновации в действие”. По време на посещението те обмениха идеи и опит, запознаха се с учебния процес в професионална гимназия и планираха посещението на екип от учители и ученици в нашето училище. Директорът, инж. Мая Павлова, посрещна гостите много радушно, като ги запозна със специалностите в професионалната гимназия – Компютърна техника и технологии, Кино техника, Аудио и Видео системи, Измервателна и организационна техника, Лазерна и Оптична техника, Медицинска техника, Oчна оптика.

Училището съществува от 1948г. и е единственото в страната ни по фина механика и оптика. Преимуществото на Професионалната гимназия е фактът, че членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми.

Професионалната гимназия разполага с две бази. В База 1 са разположени кабинетите, в които се провежда обучението по общообразователна подготовка, а в База 2 са разположени кабинетите и лабораториите по специалностите и студийният комплекс и киносалон, където се провежда учебната практика на учениците. При посещението  в База 2 г-жа Цветкова, заместник- директор,  разведе гостите из лабораториите по оптична техника и измервателни уреди. Те имаха възможност за кратко време да станат свидетели на практическите занимания.

Гордост за Гимназията е новият киносалон, който разполага с 60 места и телевизионното студио. С историята на професионалната гимназия гостите бяха запознати чрез филм, създаден от учители и ученици. Г-жа Барова и учениците  бяха интервюирани в студиото на Младежка медия „Ломоносов”. Медията има новинарска емисия, рубрика за култура, предавания, свързани с важни годишнини на страната ни, създава филми за ученическия живот. Всичко това се прави от ученици, а учителите само подпомагат процеса. Много от възпитаниците на Гимназията искат да работят в Младежка медия „Ломоносов“.

По време на гостуването бяха посетени и два урока – по биология и ЗО и по история на изкуството и културология. В часа по биология и ЗО гостите се запознаха с възможностите за работа с интерактивна дъска и различни платформи, подпомагащи процеса на учене.

Иновацията, с която училището фигурира в списъка на иновативните училища, е нов предмет – история на изкуството и културология. Предметът за първи път е въведен по-миналата учебна година на мястото на предметите музика и изобразително изкуство. Изучава се в 36 часа годишно. Учебното съдържание на предмета включва знания за обществото, културата и развитието на изкуството от първобитното общество до нашето съвремие. Г-жа Драгиева представи урок в Х кл. за изкуството на импресионизма и експресионизма. На края на часа учениците показаха  практически умения за работа с различни материали върху шедьоври на изкуството.

Партньорството между двете училища продължава с гостуване на осемчленен екип от НПГПТО в СУ „Нешо Бончев“ от 20 до 22.11.2019г. Взаимните посещения се финансират от НП „Иновации в действие“.