Начало Общество Бончевци са първи в областта на олимпиади по български език и литература,...

Бончевци са първи в областта на олимпиади по български език и литература, биология, химия и астрономия

СПОДЕЛИ

По традиция учениците от Средно училище „Нешо Бончев“ се нареждат на първите места на областни кръгове на олимпиади всяка година. Учебната 2020/ 2021 г. отново показва отлични резултати и по време на обучение от разстояние в електронна среда. 

Ученичката от 11. в кл. Християна Кокотанекова е първа в област Пазарджик на олимпиада по български език и литература и трета в страната с резултат 72,5 т. Нейната съученичка Стефани Навущанова е втора на областния кръг и също е допусната за участие на национално ниво с резултат – 70 т. Двете единадесетокласнички, ученички на учителя Милка Пискова, ще покажат отново своите знания и умения на 6 юни, когато ще се проведе националният тур на олимпиадата, уточниха от МОН. Постиженията на ученичките са отлични предвид факта, че това е първият випуск, който се обучава по нова учебна програма и модулно преподаване на предмети. Форматът на олимпиадата бил абсолютно непредвидим по думите на учениците. Той се състоял от два модула – тест с много отворени въпроси за критическо четене на изучавани литературни творби и аргументативен текст. На втори модул и двете единадесетокласнички са писали есе на тема Бай Ганьо и фалшивите новини. 

Ученичката от 12. б. кл. Миглена Спасова е втора в област Пазарджик и е предложена за участие в националния кръг на олимпиадата по БЕЛ, но националната комисия е поставила оценка мн. добър 5,25. Николай Дерменджиев /12. б. кл./ и Татяна Куртева /12. а кл./ са на трето място в областта с оценка мн. добър 5,13. Дванадесетокласниците са имали възможност за създаване на аргументативен текст. И тримата ученици са писали интерпретативно съчинение на тема Красота и орис в „Зимни вечери“. На учениците им предстои явяване на зрелостен изпит по български език и литература и проверката на олимпиадата е важна както за тях, така и за учителя им по БЕЛ Пенка Пенева-Кокотанекова.

Петокласничката Петя Гърнева е трета в областта с резултат 27,5 т. според протокол с резултати от олимпиадата по български език, изпратен от директора на училището домакин ЕГ „Б. Брехт“. Ученичката е създавала трансформиращ преразказ на непознат текст от името на герой по думите на нейния учител Невяна Кацарева.

На областен кръг на олимпиадата по биология и здравно образование във възрастова група 11-12. клас на първо място се класира Стефани Навущанова от 11. в клас. Стефани е показала отличими знания и умения и е със значителна преднина пред силните си конкуренти от МГ „Константин Величков“ и ПГХХТ – гр. Пазарджик, сподели нейният учител Мариела Варадинова.

Таня Узунова от 9. в клас на СУ „Нешо Бончев“ се класира първа в своята възрастова група на областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Христо Кръстев зае четвърто място. Форматът на олимпиадата включва тест с отворен тип отговори и решаване на сериозни логически задачи по химия по информация на учителя им Иванка Талева-Мазнекова. 

От учениците, участвали в областния кръг на XXIV национална олимпиада по астрономия, от V – VI клас с първи резултат е шестокласничката Дарина Машева, а трети е съученикът й Ангел Реджов.

Общинските и областните кръгове на споменатите олимпиади се проведоха присъствено, при спазване на всички мерки за безопасност в условия на пандемия. Въпреки дългите месеци на обучение от разстояние в електронна среда бончевци доказват със своите резултати, че образованието в училището е на ниво, мотивацията за учене на учениците не намалява и екипната им работа с учителите е отлична.

Информация: СУ „Н. Бончев“