Начало Култура Ботев прави филм за Вазов

Ботев прави филм за Вазов

СПОДЕЛИ
restorant

Патриотичната инициатива е по повод първия рожден ден на „НЕзабравимата България“

13823431_10205114062010303_228673997_n

Христо Ботев снима филм за Иван Вазов! На първо четене това заглавие изглежда в сферата на научната фантастика, но то е факт.

Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на Войводата във възстановките на слизането на Ботевата чета на Козлодуйски Бряг, започва новата си лента.

След филмите за Ботев, Софроний, Алеко, Цар Борис III, Красимиров започва снимките на филм за Иван Вазов – Патриархът на българската литература.

Стартът на снимките също е символичен – на датата 17 юли 2016г. – точно година след основаването на патриотичния проект „НЕзабравимата България“.

Работното заглавие на филма е „Българин да се наричам“ и се очаква премиерата да е около 1 ноември 2016г. в София.

Снимките ще се осъществят предимно в София и Врачанския край – Искърското дефиле, където Вазов пише най-хубавите си произведения – „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“.

Припомняме, че това е поредният – пети по ред филм, посветен на българските национални герои, реализиран от Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравимата България“.

Амбицията е до няколко години да бъде създаден цялостен видео-каталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван и филм за Васил Левски.

„НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ“ е родолюбив проект,който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии,популяризира българските национални герои. С активно участие в социалния и обществения живот ще реализираме своите идеи, като с това ще допринесем за културното и просветното бъдеще на Република България и благоденствието на българския народ. Това ще постигнем чрез:прожекции на художествено-документални филми в училища, читалища,отворени сцени и др.; лекции, беседи и дискусии с ученици, студенти и възрастни граждани; издаване на DVD дискове с патриотичните филми и разпространяването им в пределите на родината и извън нея. В днешно време държавата твърде малко се интересува от славното ни минало и великите ни национални герои. Затова ние сме се обрекли на каузата да сме „последните мохикани“, и „модерни апостоли“, както ни наричат хората, които да бранят достойно историята на България.

Искрен Красимиров е основател на проекта – режисьор и продуцент.