Начало Култура Боян Ангелов е предложен за носител на наградата „Паисий Хилендарски“

Боян Ангелов е предложен за носител на наградата „Паисий Хилендарски“

СПОДЕЛИ
Боян Ангелов е роден е на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършва философия и българска филология в Софийския университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през 1992 г. получава научната степен доктор.От юни 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели. Негови творби са превеждани на: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски... Самият той превежда от немски, руски, френски и гръцки.

boian_angelovПанагюрският автор  Боян Ангелов, който е и председател на Съюза на българските писатели, е предложен за носител на националната награда „Паисий Хилендарски“ за 2015 година. Номинацията е от Дружеството на писателите в Пазарджик. Това е една от най-престижните награди в сферата на изкуството и културата и се връчва от 2000 година насам на заслужили творци. Сред носителите на този държавен приз са имена като Светлин Русев, Вера Мутафчиева, Крум Дамянов, Наум Шопов и др. Наградата се връчва на 1 ноември – Деня на будителите от премиера на страната.

През тази година Боян Ангелов бе номиниран и за почетен гражданин на Панагюрище от председателя на Фондация „Читалище“ Димитър Милов.