Начало Култура Боян Ангелов представи книга на Петър Карапетров

Боян Ангелов представи книга на Петър Карапетров

СПОДЕЛИ

Книгата на Петър Карапетров (Черновежд) „Материали за описание на град Панагюрище и околните му села” представи писателят Боян Ангелов снощи в концертната зала на Читалище „Виделина – 1865”. Преиздаването на ценната книга е по Проект за стимулиране на местни творци – „Панагюрище – духовност и творчество в едно” за 2013 година. Интересно беше да се разбере, че книгата не е преиздавана досега. Отпечатана е през далечната 1893 година / преди 121 години/.

Културната вечер откри председателят на Читалището Спаска Тасева, която благодари на преиздателят за положения труд и усърдие, както и на ръководството на община Панагюрище, без което обновеното издание не би било възможно.

От своя страна Боян Ангелов говори за съдържанието на книгата. Той разказа за историята на нейното написване. Любопитен факт, например, е този, че за исторически източници авторът й е използвал свои бележки, които е водил, когато е бил едва осемгодишен. В книгата присъстват описания от бита и живота на панагюрци, и хората от околните села, спомени от неговото детство, спомени за хора, с които той е бил приятел, за панагюрски учители, за възрожденци и революционери. Черновежд е черпел и събирал знания от исторически трудове на Марин Дринов, Константин Иречек и др.

Преизданието на книгата е адаптирано за четене от съвременниците с четивен, популярен текст, както сам каза Боян Ангелов. В заключение той подчерта своето възхищение от езика на нейния автор с думите: „Възхити ме възрожденската красивост на словото и българската мелодика. Мисля, че тази книга е много поучителна, защото тя искри от родолюбие, искри от красота. Тя е малка енциклопедия на Панагюрище. Нейният автор е пренесъл в нея духа на града ни.”