Начало Общество Братовчеди на Евстатиев го бранят в съда. Твърдят, че насилената Ирена често...

Братовчеди на Евстатиев го бранят в съда. Твърдят, че насилената Ирена често се напивала и кокетничела с него

72
0
СПОДЕЛИ

evstatiev

Шестнадесет свидетели ще дадат показания по делото срещу екскмета на Стрелча Иван Евстатиев, което ще продължи в понеделник и вторник, в Окръжен съд – Пловдив. Сред свидетелите са далечни роднини и братовчеди на компрометирания кмет Иван Евстатиев от Стрелча, които разказват, че Ирена се напивала редовно по екскурзии и баща й Георги идвал да я прибира.

Тези сведения не отговарят на истината, категоричен е адвокатът на потърпевшата Иван Грошев. Той поясни, че подобен тип свидетели се водят заинтересувани или сугестирани лица, тъй като са в роднинска връзка с подсъдимия. Въпреки това Грошев не е притеснен от защитната стратегия на адвокат Ташкена Колчева, която брани със зъби и нокти похотливия бивш кмет на Стрелча и Пазарджик, пише в. България днес.

Припомняме ви, че процесът забоксува на първи август, тъй като адвокатът на бившия кмет Ташкена Колчева бе в отпуск. Малко след това тя изнесе пикантни подробности от папките по делото в телевизионно интервю. В тях тя цитира двама свидетели, които разказват как Ирена се държала като жена с Евстатиев, наливала се с водка по партийни сбирки и седяла на коляното му. „Не бива да се забравя, че Евстатиев се ползва все още с престиж и влияние в града. Той е бил прокурор и кмет и показания на свидетели от обкръжението му няма как да са обективни“, категоричен е адвокатът на потърпевшата Иван Грошев. Според него думите на свидетелите, някои от които роднини на Евстатиев, няма да окажат влияние в процеса. Освен това никой от учителите, познатите и съучениците на момичето не потвърждава, че Ирена е пиела, категоричен е адвокат Грошев.

„Най-важното по делото е медицинската експертиза, която категорично доказва, че актът с Евстатиев е бил първи за това момиче. Ученичката е имала посинявания, охлузвания и почервенявания, които говорят за насилственост. Не стои въпросът доброволен ли е актът, а какво право има 60-годишен мъж да спи с 16-годишно момиче“, категоричен е Грошев. Той е убеден, че бившият кмет ще получи справедливо наказание между 4 и 6 години в зандана и отхвърли възможността да му се размине с условна.
Грошев коментира и твърденията на адвокат Ташкена Колчева, че Ирена е преследвала настоятелно Евстатиев и го е търсила по телефона. Адвокатът й поясни, че двамата са работили заедно и е напълно възпитано и нормално момичето да го потърси да му честити Нова година и Ивановден – както е направила ученичката. „Това, че поздравява шефа си за празниците, не означава, че е имала сексуални желания към него“, категоричен е Грошев.

Дори Ирена да е ухажвала 60-годишния кмет, той е трябвало да не отвръща на „чувствата й“, тъй като тя е дете, смята още адвокатът. „Не виждам как нормален, здравомислещ мъж би се вързал на ученичка, дори момичето да е било много настоятелно, за което няма данни.“

Най-важни в процеса ще бъдат заключенията на медицинската и психиатричната експертиза. Именно психолозите са тези, които обясняват аргументирано противоречията в показанията на потърпевшата. По думите на Ташкена Колчева Ирена лъже, тъй като твърди различни неща в трите си разпита. Но според психиатрите това е защитна реакция на психиката на момичето. „В началото Ирена е била в тежка криза и депресия. Не е излизала от вкъщи, не се е виждала с никой и е пускала пердетата в стаята, като е стояла на тъмно. Явни признаци за психически нестабилно състояние. Нормално е да твърди, че не помни нищо от инцидента през първите седмици. Това е защитна реакция на организма, за да се съхрани – да се опитва да не си спомня за случая, да забрави някои моменти, да е объркана“, заключват психолозите. След инцидента психиатрите провеждат активна терапия с девойката близо два месеца. Била е застрашена от психоза, но благодарение на сеансите успяла да се съвземе и да завърши успешно училище.

Потърпевшата Ирена Б. ще бъде призована и по време на процеса, за да бъде разпитана отново пред съдия. „Тя истински се страхува от този момент и не иска дори да влиза в залата. Може би има нещо, което крие – заплахи или друго. Но със сигурност това ще са най-тежките два часа в живота й“, категоричен е адвокат Грошев. Той смята да направи всичко възможно да не се стига до очна ставка, която вероятно ще травмира ученичката още повече.

Потърпевшата Ирена ще съди адвокат Колчева. Тя ще заведе частно гражданско дело за разгласяване на позорни обстоятелства и клевета, тъй като се чувства унижена от изказванията на маститата юристка. Междувременно майката на Ирена – Христина, също е завела дело за опозоряване срещу медиите, които са лансирали някои от първоначалните версии по случая. „Защитната тактика на адвокат Ташкена Колчева е грешна. Дори проститутките могат да бъдат изнасилени, но ние няма да браним Ирена с клюки и да падаме до това ниво“, категоричен е адвокатът на насилената ученичка.

Той подчерта, че самият Евстатиев е известен със склонността си към чашката в целия окръг и е водил разгулен живот. „За това говори разбитото му семейство“, обобщи Грошев, имайки предвид, че бившият кмет не живее с жена си. Въпреки всичко той няма да набляга на тези недостатъци на градоначалника в защитата си.