Начало Любопитно Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света

Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света

СПОДЕЛИ

glass-of-wine-140220_960_720

Историята на виното е толкова стара, колкото е стара и самата цивилизация. Най-древната легенда разказва за принцесата на Персия, която изгубила доверието и любовта на своя баща и решила да се самоубие. За целта изяла цяла купа гнило грозде, унесла се и заспала. След време, когато се събудила, всички чувства, които я тревожели, изчезнали. Така била разкрита тайната на „гнилото“ грозде, а кралят и народът на Персия били сред първите му почитатели.

Интересни фрески са открити още в Древен Египет – изображения на винени листа и лозя. Върху делвите с вино египтяните записвали и данни за реколтата, както и производителя. Главни виновници за популяризирането на винопроизводството са елините (един от най-важните техни богове е именно Дионис), а по-късно и римляните. В епохата на гръцката цивилизация виното е израз на гостоприемство и често присъства на трапезата. Елините започват да добавят билки и ароматни треви към виното, за да подобрят вкусът му, а Омир го възпява в творбите си, наричайки го „благовонно“ и „сладко дъхаво“. Огромна роля при развитието на винарството в Западна Европа имат римляните, които съхраняват ценната напитка в дървени бъчви и правят първата класификация на различните сортове грозде.

Виното се явява важен елемент и от християнството. В евхаристията то символизира кръвта на Исус Христос, както и самият живот. Многобройни препратки към виното има и в цялата Библия. Едно от Христовите чудеса е именно превръщането на водата във вино на сватбата на Кана Галилейска. Разпространението на християнството из цяла Европа води до появата на множество нови лозови масиви, от които монашеските общности произвеждали вино за своите нужди и ритуали. Тъй като манастирите по онова време приютявали християнските поклонници и били своего рода „хотели“ за по-заможните пътници, виното за тях било и важна търговска стока.

Редица речни и морски пристанища процъфтяват от износа на вино. В края на 17–18 век качествените вина от Франция, Испания, Италия и Португалия стават изключително известни и търсени. Появяват се нови, елитни групи във Франция и Англия, готови да похарчат баснословни суми за тези вина.

vino

ПРОЦЕСЪТ при производството на вино е специфичен за различните райони, в които се приготвя. Но най-общо казано чрез изстискване на гроздето със специални преси се получава сок (шира) и джибри (твърдата част от гроздето). От ширата, след дълги процеси на ферментация, филтриране и утаяване, се получава и самото вино. За да узрее, то отлежава най-често в дъбови или в метални съдове, след което се налива в стъклени бутилки. При подходящи условия виното може да престои десетки години, като с времето подобрява и своето качество и вкусови характеристики.

ВИДОВЕ ВИНО – условно ги разделяме на червени, бели, розе и пенливи.
Бялото вино е резултат както от бели, така и от червени и розови сортове грозде, като задължително ферментира при пълно отсъствие на гроздови ципи, в които се намират багрилните вещества. Най-популярните бели вина са: шардоне, совиньон блан, траминер, ризлинг, пино гри, мускат, мискет.
Червеното вино се получава основно от червени сортове грозде, чиито багрила и танини преминават и в характерния тъмен, кървав цвят на виното. Най-разпространените червени вина са: каберне совиньон, мерло, мавруд, памид, сира, гъмза.
Розето се прави от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бялото вино. По-тъмният си, розовеещ цвят, дължи на по-продължителната ферментация, през която преминава.

ПЕРФЕКТНАТА КОМБИНАЦИЯ

  • Според светилото в тази област, Фиона Бекет, правилото е едно – „червено вино се пие с червено месо, а бяло вино – с риба“, към което допълва: „пийте сухите преди сладките вина и по-леките преди вината с по-плътно тяло, точно както избягвате да ядете десерта преди основното ястие и пържолата преди супата“.
  • Свежите и плодови бели вина (пино блан, семийон, пино гриджо, шардоне, сансер) се комбинират чудесно с риба, морски дарове, салати, задушени зеленчуци и леки предястия, включително плодове.
  • По-ароматните и сухи бели вина (ризлинг, вионие, мускат, траминер) може да сервирате към пилешко, пуйка и свинско, към пикантни източни ястия, както и към яйца и омлети.
  • По-леките розета (по-фини като аромат и цвят) вървят перфектно със студени меса и салати, докато по-силните, наситени розови вина са идеални за пица, паста, солени печива, еклери и палачинки.
  • Пенливите вина (шампанско, креман, просеко) обикновено се поднасят като аперитив в комбинация с морски риби, суши и брускети, а също и с плодове и леки десерти.
  • Пино ноар, гъмза, божоле нуво, са леки и свежи плодови червени вина, изключително подходящи за лятото. Консумират се охладени и са чудесни за меки сирена, пастети, пиле, пица и паста.
  • Червени вина със средна интензивност на вкус и аромат са: мерло, каберне, бордо, кианти, риоха. Съчетават се прекрасно с червено месо на скара или дивеч, с лазаня, както и с по-тежки мусове от сирена.
  • „Черешката на тортата“ при вината са тези с плътен и тежък характер. Това са и най-скъпите видове – шираз, малбек, пинотаж, гренаш и други. На този висок клас вино подхождат пикантни ястия с месо, традиционните стекове, тъмният шоколад и десертите, богати на какао.

ТАЙНАТА

Още Джон Стайнбек е казал:

„Малко любов е като малко вино – прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!“

Редица изследвания сочат, че виното носи сериозни ползи за нашето здраве. Тайната е да бъдем умерени – една до две чаши на ден са лимитът според специалисти.

Полифенолите (най-многобройни в червеното вино) неутрализират свободните радикали в организма ни. Те притежават силни противовъзпалителни свойства и възпрепятстват развитието на тумори. Виното нормализира обмяната на веществата, стимулира метаболизма, разширява кръвоносните съдове и подобрява циркулацията на кръвта, като така защитава от инфаркт и инсулт. Алкохолът във виното разтваря плаките и мастните натрупвания и действа като антиоксидант.

Вълшебната гроздова напитка дава на тялото ни много аминокиселини и витамини от В групата, подобрява функцията на ендокринната система, дава добър тонус, възстановява качеството на съня. Освен това предпазва от атеросклероза, забавя стареенето на кожата, понижава нивата на вреден холестерол в кръвта и помага да се справим със стреса.

Така че наслаждавайте се на мига, налейте си чаша от тази божествена напитка и не забравяйте – виното върви най-добре с добри приятели!

Наздраве! Честит Празник!

Bottle of wine in the vine on a white background

Източник: bulgarkamagazine