Начало Общество Бюджет 2021 г.: Пенсионерите с ваучери за храна, детски само за родителите...

Бюджет 2021 г.: Пенсионерите с ваучери за храна, детски само за родителите с ниски доходи

СПОДЕЛИ

Пенсионерите, чиято пенсия или сбор от пенсии е между 300.01 лв. и 369 лв. включително, ще могат да взимат ваучери за храна. Те ще са на стойност 120 лв., като ще се отпускат еднократно, стана ясно по време на окончателното разглеждане на държавния бюджет за 2021 г.

Средствата ще се изплащат чрез бюджета на министерството на труда и социалната политика на база данни от Националния осигурителен институт (НОИ). Ваучерите за храна ще се получават през април. От БСП критикуваха предложението, тъй като то е недообмислено. Според Виолета Желева от БСП така някои групи пенсионери ще получат подкрепа, а друга не. Текстовете бяха приети с 121 гласа „за“ и 3 „против“.

Депутатите гласуваха и текстовете, свързани с детските надбавки. Първоначалният вариант бе всички семейства да получат такава помощ. Между първо и второ четене управляващото мнозинство внесе изменение, с което помощта да бъде предоставена само на семействата с ниски доходи. Идеята бе сумата за едно дете в семейството да стане 50 лв. от началото на 2021 г., при 40 лв. досега. За две деца сумата трябваше да стане 110 лв., вместо досегашните 90 лв. Семейните помощи за три деца трябваше да се качат от 135 лв. на 165 лв. За четири деца се предвиждаше сумата да е 185 лв., а за всяко следващо дете тя да продължи да расте с по 20 лв.

Сега измененията отпаднаха. Запази се вариантът, в който ако средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, е по-нисък или равен на 410 лв., то той да може да получава детски надбавки. Техният размер остава без промяна – 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две деца, 135 лв. за три деца и 145 лв. за семейство с четири деца.