Начало Общество Бюджетът губи над 400 млн. лева годишно заради заетите без договор

Бюджетът губи над 400 млн. лева годишно заради заетите без договор

СПОДЕЛИ

Данни на Приходната агенция показват, че хазната губи повече от 400 милиона на година заради недекларирана заетост. За да се избегнат загубите от Асоциацията на индустриалния капитал ще разработят под-индекс за нейното измерване, както и мерки за ограничаване и превенция.

От работодателската организация съобщават, че проектът е с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев обясни, че недекларирането на труда е най-неподатливият и масов компонент на сивата икономика. По думите му той води до по-лошо качество на работните места и ощетява не само хазната, но и изкривява конкуренцията и пазара в страната.

Цели се накрая всички хора у нас да имат по-високи доходи, обяви ресорният зам.-министър Зорница Русинова.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Ненков пък добави, че по предложения проект ще работят заедно всички социални партньори. Той изтъкна, че страната ни е с прекалено малка икономика, за да се позволи съществена част на недекларираната заетост.

Продължителността на проекта е 2 години и половина. 2 033 230 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която е одобрена за изпълнението му. От тях 1 728 245.90 лева са европейско и 304 984.57 лева са национално съфинансиране.