Начало Бизнес Бюджетните организации държат първенството по болнични за празниците

Бюджетните организации държат първенството по болнични за празниците

СПОДЕЛИ
Реклама

Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване злоупотребите с фалшиви болнични

Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели заетите в бюджетните организации. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните.

Тя посочи, че по време на коледните и новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Според цитираните данни от Сачева в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 милиона на малко под 463 милиона.

Затова и темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Какви точно мерки ще се вземат и кой ще плаща болничните обаче министърката не уточни. Щяло да се търси баланс, така че да се гарантира интереса на всички страни, както и да не се отнемат права на хората.