Начало Здраве Чести проблеми с кожата през лятото и как да ги разрешим

Чести проблеми с кожата през лятото и как да ги разрешим

СПОДЕЛИ

Умерената слънчевата светлина може да бъде полезна за кожата и за останалата част от тялото. Активира клетките на кожата за производството на витамин D, който е от съществено значение за синтеза на основни минерали като магнезий и калций. Въпреки че слънцето е добро за кожата ви в малки дози, твърде много от него може да доведе до кожни проблеми. Ето някои дерматологични проблеми, които може да срещнете през лятото и как да ги решите.

Слънчеви изгаряния, слънчева алергия и мелазма

Мелазма, слънчеви изгаряния и слънчева алергия са някои проблеми, които много хора изпитват през лятото .. Мелазма е състояние, което засяга предимно жени на възраст между 20 и 55 години. Характеризира се с кафяви или сиво-сини петна по челото, бузите и челюстната линия. Основната му причина е излагането на слънце, но генетичните и хормоналните проблеми могат да изиграят роля. Специални кремове без рецепта, например специализираната грижа за кожа la roche posay,  могат да се използват за лечение на петна, но за да предотвратите появата на възпаления, трябва да обмислите носенето на шапки и използването на слънцезащитен крем, когато сте на открито.

Слънчевото изгаряне е резултат от твърде много излагане на слънце. Симптомите са зачервени, болезнени петна по кожата, които могат да сърбят и да са доста неприятни. Може да се развият и мехури. В някои случаи слънчевите изгаряния могат да доведат до бръчки, рак на кожата и тъмни петна. Болкоуспокояващи и кремове без рецепта могат да се използват за облекчаване на болката и сърбежа.

Слънчева алергия е състояние, при което обрив се образува по кожата на гърдите и ръцете след часове излагане на слънце. Можете да използвате алое вера за лечение на обрив и болкоуспокояващи за дискомфорта. За да се предотвратят ефектите от слънчева алергия, е от съществено значение да се използват превантивни мерки като прилагане на слънцезащитен крем и носенето на шапки и защитно облекло.

 

Топлинен обрив

Това състояние често се среща при бебета. То води до груби червени петна по кожата или до образуване на мехури. Топлинният обрив не е задължително да се появи при излагане на слънце, може да се случи и в гореща и влажна среда или когато човек носи  дрехи от тежки материи.

Обривът може да премине самостоятелно след няколко дни, но поддържането на кожата хладна и добре аерирана, ще ускори процеса. Леките, дишащи дрехи ще помогнат при лечението и предотвратяването на топлинен обрив.

Суха, раздразнена кожа

Горещите и влажни условия могат да изсушат кожата. Също така, през лятото може да се потите повече, което води до дехидратация. Тъй като солевите отлагания в потта се утаяват по повърхността на кожата, тя може да раздразни кожата, което води до сърбеж и обриви. Дори при умерени температури сухият въздух може да раздразни кожата. За да избегнете това, не стойте прекалено дълго на слънце и винаги защитавайте кожата със слънцезащитен крем. Това ще запази влагата на кожата и ще я остави хидратирана и мека. Също така, не забравяйте да пиете много вода през лятото.

 

Фоликулит

Фоликулитът е инфекция на космените фоликули. Фоликулитът се среща по-често през лятото, отколкото в по-студените месеци.

За да го предотвратите, винаги носете дрехи от дишащи материи. Освен това избягвайте да стоите твърде много време в горещи вани и басейни, в които не знаете какво е нивото на хлор. Недостатъчните нива на хлор са благоприятни за развитието на бактерии, които  могат да предизвикат фоликулит..

 

Екзема

Топлината и потта са някои от дразнителите, които могат да доведат до появата на екземи. Хората, които по-принцип имат склонност да страдат от екзема, са по-податливи на възпаления през лятото. Симптомите включват сърбеж, зачервени петна по кожата и неравности.