Начало Култура Честит 15-ти рожден ден на РК „Традиция”-Панагюрище

Честит 15-ти рожден ден на РК „Традиция”-Панагюрище

СПОДЕЛИ

IMG_2335

Днес, 12 май, Регионален клуб „Традиция”-Панагюрище празнува своя петнадесети рожден ден.

Екипът на ПИА желае на родолюбивите му членове здраве и дълголетие, за да продължават да пазят живи българския несломим дух, история и герои!

Честит рожден ден будители на новото време и пазители на нашите традиции!

РК – Панагюрище е учреден на 12 май 2001 година. Негов ърви управител е Методи Навущанов. Клубът се нарежда в първата редица на регионалните клонове на НД „Традиция”. Той носи името „Стоил Финджеков-Топчията”-майстор на черешовите топчета през Априлското въстание 1876г. В чест на годишнината от рождението на Райна Княгиня, през 2006 г. е осветено знамето на клона, открита е изложба в общинския исторически музей в Панагюрище и мемориален знак на патрона на клона. Провежда се и първата историческа възстановка на епизоди от отбраната на Панагюрище по време на Априлското въстание. От тогава всяка година се организира възстановка, по инициатива на управителя на клона Методи Навущанов, със съдействието на общината и лично на нейните кметове Георги Гергинеков и Никола Белишки. Членове на РК редовно взимат участие във възстановките на Шипка, при Стара Загора, при защитата на Дряновския манастир по време на Априлското въстание, както и в с. Баня на „Заклятието на оборищенци”, в поклонението пред подвига на Ботевите четници в с. Скравена и др. Те подреждат самостоятелни изложби и такива със съдействието на Исторически музей. Вземат участие във всички тържества, организирани от община Панагюрище. Издават свой цветен календар.

По случай 10-годишния му юбилей клонът в Панагюрище е удостоен от УС на НД „Традиция” с грамота и медал II степен. За изключително активна дейност Методи Навущанов е преизбран редовно за управител на клона, както и за член на УС на НД „Традиция”, като е  бил и зам.-председател до 14.01.2012 г.

Регионален клуб “Традиция” – Панагюрище стана носител на наградата за краеведческа дейност “Любородие” през 2014 година. “Любородие” бе присъдена на клуба за значимостта на цялостния краеведски труд, свързан с проучване на воинската и революционна история на Панагюрище и региона, изработване на униформи от различните етапи на славното българско минало, издирване и реставриране на характерни оръжия от историческото минало на страната ни и на панагюрския край и многобройните традиционни възстановки на исторически събития и участия в тържествени чествания на бележити дати, както в Панагюрище, така и на регионално и национално ниво.

СНИМКИ ОТ РАЗЛИЧНИ МЕРОПРИЯТИЯ НА РК „ТРАДИЦИЯ“-Панагюрище ВИЖТЕ ТУК, ТУК и ТУК