Начало Общество Честит Джулай!

Честит Джулай!

127
1
СПОДЕЛИ
restorant

Джулай Морнинг е най-известният хипарски празник в България, който се е появил в средата на Осемдесетте години на миналия век. Хора от цяла България пътуват до бреговете на Черно море, за да посрещнат първите слънчеви лъчи на юли.

july-morning-s-dj-deso-kaiski-382328

Празник е започнал да се празнува първоначално във Варна през 1986 г., и досега тя е основна дестинация. На най-източната точка, където са скалите на Камен бряг, където слънцето се появява най-рано в България, можете да се присъедините към спектакъла, пише сайтът. Разбира се, цялото българско Черно море празнува първи юли – Каварна, Шкорпиловци, Иракли, Бургас, Созопол, Варвара, Ахтопол и Черноморец.

Тази година над 14 000 българи и чужденци ще празнуват тази хипарска традиция по цялото българско Черноморие.

 

Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning). „Джулай“ (на английски: July), което означава юли. Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в масово в България от 1986-та до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

джулай

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

 

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

morning-juli-dog

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има смисъл на бягство от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

1 КОМЕНТАР