Начало Общество Честит имен ден на Денис, Денислав, Денислава!

Честит имен ден на Денис, Денислав, Денислава!

СПОДЕЛИ

На 3 октомври православната църква почита паметта на Св. Дионисий Ареопагит.

Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел. Един от първенците на атинския съд-ареопаг, и, като се покръстил, проповядвал Христовата вяра. Заедно с апостолите отишъл в Иерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция – в Париж. С двама свои ученици бил посечен в 96 година при император Дометиан.

Св. Дионисий Ареопагит повярвал в Христа след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг (Деян. 17:15-34). Ареопагът е хълм на Марс, на който имало множество храмове и олтари на различни езически богове и дори жертвеник на неизвестния бог. Там се събирали и съдиите за осъждане на богохулства против езическите богове

Според Свещеното предание, след обръщането си св. Дионисий станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и първи епископ на Атина. По-късно бил изпратен от св. папа Климент да оглавява мисията в Галия, където и загинал. Средновековната традиция приписвала на св. Дионисий редица мистико-догматически съчинения (“За Божиите имена”, “За небесната йерархия”, “За църковната йерархия” и др.) и някои послания (“За Успението на Божията майка”, “За смъртта на ап. Петра” и др.). За първи път за тези съчинения се споменава едва в началото на VI век, когато по всяка вероятност те са били създадени. Схващанията, изразени в тях, са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад и те до ден днешен са теми на оживени дискусии.

Днес имен ден имат: Денис, Денислав, Денислава.