Начало Общество Честит имен ден на Екатерина, Катя, Тина

Честит имен ден на Екатерина, Катя, Тина

СПОДЕЛИ

Православната църква почита днес Света великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват дамите, които носят името на светицата, както и Катя, Катерина, Катина, Тина и Катрин.

Екатерина произхожда отгръцката дума katarios и означава „чистота, непорочност“. Света Екатерина покровителства майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората.

Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо образование и искала да се омъжи за човек, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства искали ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при един отшелник и той я посветил във вярата.

Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело с шипове. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.