Начало Култура Честит празник на Театъра!

Честит празник на Театъра!

СПОДЕЛИ

 „Театърът е източник на удоволствие и вдъхновение. Tой умее да сближава най-разнообразните култури и народи, съществуващи по света. Но той е и нещо много повече от това, защото може и да образова.”

Джуди Денч

theatre-forum

Театърът е споделено изкуство. То привлича зрители от цял свят, независимо дали на шумния площад, тъмния величествен салон или миниатюрната зала със задушевна обстановка.  И това, разбира се, подобава отбелязване – на 27 март празнуваме Международния ден на театъра.

Международният ден на театъра е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI).Чества се всяка година на тази дата с разнообразни представления на местно и международно ниво.

Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби.

Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

В България отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите „ИКАР“ – най-престижното отличие за сценични изкуства. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. По традиция в седмицата преди 27 март се провежда Софийски театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.

IMG_2850

Това което ние може да направим през този ден, за да му отдадем заслужен почит, е да отидем на театър. Нека да погледнем към това, което се случва на сцената. Да спрем да бързаме, да седнем в публиката и да отворим сърцето си за изкуството. Защото театърът трябва да продължава да представя великите въпроси на своята епоха и да насърчава разбирателството и духа на откритостта. Нека насърчим тази форма на изкуство и да му бъдем благодарни, че споделя радостта си с нас.