Начало Култура Честит празник, Пловдив

Честит празник, Пловдив

Днес Пловдив, който празнува и своя празник на града, ще бъде маратон, концерти, възстановки, шествия, изложби и уникална заря.

697
0
СПОДЕЛИ

Днес Пловдив празнува! 

Пловдивското събитие в историята на България – Съединението, ще се отпразнува с подобаваща тържественост и мащабни прояви под тепетата.

Какво предстои на днешния празничен 6 септември в Пловдив?

В 9.30 часа ще бъде даден старт на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение“. По традиция това ще се случи с гръм на черешово топче, а участниците ще тръгнат от град Съединение и ще пробягат 22 км до едноименния площад в Пловдив. Награждаване на победителите ще бъде в 12.00 часа.

Още две бягания ще се проведат в днешния празничен ден. XIII международен пробег за деца до 18 години стартира в 9,30 часа от кръстовището на бул. “Руски” и бул. “6 септември”. В 10 часа започва IV международен пробег “Съединение”. Стартът ще е пред ДКЦ-2 в Пловдив на бул. “6 септември”, а финалът – на пл. “Съединение”. Могат да се включат жени и мъже над 20 години, както и хора с увреждания. Записването е от 9 часа.

10.00 часа – В Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен Тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.00 часа – Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов.

11.30 часа – Пред паметната плоча на майор Райчо Николов също ще бъдат положени венци и цветя.

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“ ще се огласи от евъргрийни, класика, поп-джаз и съвременни парчета, изпълнени от Биг Бенд Пловдив и неговите солисти с диригент Николай Гешев. Пловдивчани ще се насладят на изпълненията на 18-те музиканти на сцената пред шадравана с пеликаните.

18.30 часа – Мирис на барут, гърмежи и викове ще огласят централния площад на Пловдив, където по традиция комитет “Родолюбие” прави възстановка на събитията от 1885 г. Стотици ще наблюдават изгонването на назначения от турския султан генерал-губернатор на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

19.00 часа – На площад „Стефан Стамболов“ ще има празничен концерт на Студентска музикална формация „Жарава“
към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител Владимир Величков. След огромния успех на групата, с ръководител Владимир Величков на Международния джаз фестивал в Санкт Петербург, младите таланти ще зарадват своята любима публика с най-новите си парчета, съчетаващи отново модерна звучене с етно елементи.

19.45 часа – В Музея на Съединението ще се открие изложбата „Пловдив в културната история на България“. Експозицията представя Пловдив, откъдето започва възраждането на българщината. Посетителите ще се докоснат до изключителния речник на българския език, създаден от Найден Геров, както и до първата енциклопедия, издадена от Драган Манчов в Пловдив. Ще има оригинали на произведенията, създадени в Пловдив от Иван Вазов, Захари Стоянов и Константин Величков.

20.30 часа – На Площад „Съединение“ Тържествена заря-проверка ще е кулминацията на тържествата в Пловдив. 2000 фойерверка ще озарят небето на града. След приемане на строя следват слова на кмета Иван Тотев и на президента Румен Радев. Ше бъдат прочетени имената на героите на Съединението. Минути по-късно цели 10 минути огнени букети, хризантеми, светлинни водопади, фонтани и римски свещи ще озарят нощното небе.

Източнк: https://trafficnews.bg

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/