Начало Любопитно Честит рожден ден, Google!

Честит рожден ден, Google!

45
0
СПОДЕЛИ

googles-18th-birthday-5661535679545344-hp2x

Gооglе, eднa oт нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в cвeтa пo пaзapнa ĸaпитaлизaция, днec нaвъpши пълнoлeтиe, пoнe cпopeд бългapcĸитe зaĸoни.

27 ceптeмвpи e poждeнния дeн нa тъpcaчĸaтa, ĸoятo пpoмeни cвeтa, a тя e cъздaдeнa тoчнo пpeди 18 гoдини, във вeчe дaлeчнaтa 1998.

Историята на една от най-влиятелните технологични компании започва от гараж в Менло Парк, Калифорния през 1998г. Невероятните усилия на създателите на Google са причината днес тя да има пазарна капитализация от приблизително $240 млрд. и да разполага с почти 48 хил. служители. Най-популярната търсачка в интернет се използва от стотици милиона потребители всеки ден и обработва над 1 петабайт информация на всеки астрономически час.

Идеята, която стои зад Google се ражда като част от изследователски проект на Лари Пейдж и Сергей Брин, докато се обучават в Stanford University. Докато изучават съвременните търсачки те откриват, че повечето от тях обръщат внимание на това колко пъти в уеб сайт се споменава съответната ключова дума. Основателите на Google заедно разработват много по-добра система, анализираща взаимодействието между самите страници, която кръщават PageRank. Първоначално името е BackRub, защото използва т.нар, „беклинкове“, за да определи значението на даден уеб сайт.

Лари Пейдж и Сергей Брин са причината дизайна на страницата да бъде максимално опростен. Идеята им е тя да е лесна за използване и съдържанието да не надхвърля 28 думи. Google първоначално индексира 20-30 млн. страници, но днес техния брой е в пъти по-голям. Благодарение на еволюцията на технологиите и постоянните ъпдейти търсачката се справя бързо дори и с милиарди уеб сайтове, превеждайки резултатите на над 100 различни езика.

Уникалните алгоритми за търсене и интелекта на основателите на Google не са единствената причина те да са толкова успешна компания. Цялата философия на технологичния гигант е свързана не само с осигуряването на перфектна работна среда, но и с предоставянето на допълнителна мотивация, под формата на различни проекти и забавления за служителите.