Начало Култура Честит рожден ден на Димитър Стефанов!

Честит рожден ден на Димитър Стефанов!

1095
0
СПОДЕЛИ

Наздраве!
Днес рожден ден празнува Димитър Стефанов или, както читателите го знаят – Димитър Дънеков.

Честит празник! За много години в здраве и творчество!

Инженер по професия, той пристига в Панагюрище да работи на „Асарел-Медет“АД, но приема града ни за свое второ родно място. Не само защото тук написва първото си стихотворение, а защото през всички тези почти 30 години живее, работи и твори в ритъма на града, става част от културния живот тук.

Той е най-дългогодишният председател на Литературния клуб „Виделина“ – продължение на Литературния кръжок „Богдан Овесянин“, а по повод на 60-годишнината на кръжока събра историята на панагюрското литературно братство в книгата си „Дойдох… Видях…“

И до днес се помнят неговите фейлетони, шаржове и скечове във вестничето „Чат-пат“ или по страниците на местния периодичен печат, неволите на санитарката Анка от „Шок след шок“, преживяното в Ангола от тритомника „През джунглата на времето“. А „Началото и краят на света“, посветена на родното Жребичко, носи нежността и лиризма на автора, познати ни още от първата му поетична книга „Взривена тишина“.

След Панагюрище, Димитър Дънеков се установява в Брацигово и издава няколко книги, посветени на историята на неговия край.

Носител на националното отличие на името на „Райко Алексиев“ за хумористична проза.

Екипът на ПИА му честити празника и му желае здраве и дълголетие!

Снимки: Личен архив