Начало Любопитно Честит рожден ден, Ротари!

Честит рожден ден, Ротари!

СПОДЕЛИ

Повече от век, ротарианците са обединени от тяхната пътеводна звезда, мотото „Служба в полза на обществото”

1916189_1097938510240453_2930262174673382889_n

Този месец е изключително важен в ротарианската история. Малко организации могат да се похвалят с над стогодишно съществуване, а ротарианската е една от тях.

На 23 февруари по цял свят Ротари клубовете отбелязват 111-ия си рожден ден. Датата също не е случайна, тъй като тогава честваме и Деня на световното разбирателство и мира.

На 23 февруари 1905г. младият адвокат Пол Харис се среща с трима свои приятели. Те разговаряли за семействата си, за проблемите на хората от техния град и за създаването на приятелски клуб. Тази малка групичка от приятели полага основите на първата в света организация с идеална цел. Впоследствие тази групичка нараства и излиза извън границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Най-старият запазен в България документ, в който се споменава за Ротари и за основните му принципи, е едно писмо от 3.8.1926 г. на американеца от български произход Събо Николов. Той е първият българин ротарианец, приет за член на РК – Уочестър, САЩ, през 1915 г. Тогава внушава на българския пълномощен министър във Вашингтон, Панаретов, идеята да бъдат изпратени трима български младежи да следват земеделие в САЩ. Между тях е бъдещият блестящ учен, общественик и ротарианец проф. Д. Атанасов. През 1929 г. той добавя недостигащите 3000 долара (по сегашна стойност над 30 000) към дарението на фондация “Рокфелер” за изграждане на фитопатологична лаборатория към Агрономическия факултет. В завещанието на Николов е предвидено щедро дарение за родния му град Панагюрище, като основаната от него фондация до ден днешен подпомага ежегодно болницата там. Събо Николов използва всяка възможност да включи България в програмите на своя клуб и за лобиране пред други американски фондации.