Начало Интервюта Честит трети рожден ден на Йога клуб – Панагюрище

Честит трети рожден ден на Йога клуб – Панагюрище

СПОДЕЛИ

За йогата като начин на живот и самоусъвършенстване разказаха практикуващите я тук

img_9547

“Като пъпка на цвете човешкият живот има потенциала да разцъфне напълно. Пълното разцъфване на човешкия потенциал е йога.“, Шри Шри Рави Шанкар

Днес, 6 ноември, Йога клуб – Панагюрище отбелязва своя трети рожден ден, а сплотеното йога семейство не спира да се разраства.

img_9538

Идеята за създаването на клуб в Панагюрище се ражда спонтанно от малка групичка ентусиасти, които практикуват йога и решават, че е време да си имат собствено местенце тук, където да се занимават.

img_9542 img_9540

Заниманията се водят от Мария Петришка, която е квалифициран йога инструктор с международна диплома.

Йогата в Панагюрище се радва на голям успех и напредък, а от скоро клубовете станаха два. Вторият клуб се води от Ани Влайкова, а заниманията се провеждат в Центъра за личностно развитие (бившето ОДК). Тези занимания се посещават от хора, които харесват по – екстремната йога.

img_9539

През тези три години в йога клуба са проведени 156 практики за напреднали ,104 практики за начинаещи още 104 понеделнишни практики ,16 практики за деца , 4 практики с колектива на СУ „Нешо Бончев”.

Зад тези цифри стоят часове на много труд.

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешката личност се състои от три основни компонента: тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуването – физическо, умствено и духовно – това е йога.

Какво наистина е йога и как тя променя живота споделиха пред ПИА практикуващите я тук:

img_9544

Мария Петришка – основател на първия клуб по йога в Панагюрище и дипломиран йога инструктор:

„Занимавам се с йога от доста време. Първоначално се самообучавах вкъщи, а след това започнах и професионално. Йога страшно много промени живота ми и преди всичко мисленето ми! Смятам, че съм станала много по – позитивен човек, по – добър и осъзнат.

Йога е любов! Не беше от пръв поглед, но ще бъде за цял живот!

Най – големият плюс на йога беше, че аз успях да се върна към себе си, след всички тези години на лутане.

Моето редовно пожелание е, до всяко добро същество да застанат поне още две!“

Петя Джамбазова – йога инструктор:

img_9541

„Занимавам се с йога над 7 години. Започнах поради здравословни проблеми. Първоначално започнах със самообучение, а постепенно попаднах в невероятната група на Мария.

Мария промени много живота ми! Тя го отвори не само към физическото, а и към духовното. Йогата, благодарение на нея, ме направи по – силна личност и по – добър човек. Всички тук се чувстваме като едно голямо семейство, разчитаме един на друг във всеки един момент.

За мен йогата е и самопознание. Йогата е любов. Йогата е моралният кодекс, тя е философия, а всички религии се базират на нея. За мен йогата е и път към доброто. За да започнеш йога трябва да го почувстваш, да го поискаш, да го усетиш.

Всички тръгваме от страданието, от болката, обръщаме се към йогата и тогава разбираме какво наистина означава тя.

Пожелавам да имаме повече последователи и заедно да променим света към добро, към любов!”

Татяна Симеонова:

„Започнах заниманията по йога преди три години със сформирането на клуба. Обърнах се към йогата поради здравословни причини и не съжалявам за това, защото тя оказа много благоприятен ефект върху мен.

Йогата ме успокоява, вдъхновява и променя към добро.

Пожелавам си да бъдем все така добри и сплотени и да запазим духа в групата. Ние всички сме като едно голямо семейство, в което цари хармония и любов.”

Жана Немигенчева:

Занимавам се с йога от две години. Интересувах се от тази практика и се свързах с клуба. Имах здравословни проблеми и тук успях да ги преодолея. Чувствам се много по – добре и усещам ефекта.

Щастлива съм, че сме създали така сплотеност тук и приятна атмосфера. В групата цари близост и любов, а Мария е нашето духовно Гуру, което постоянно ни обгрижва.

Пожелавам си да запазим тази светлина в душите и хармония в отношенията!”

Иван Митовски:

Уважавам йога културата от много дълго време и я приемам като част от науката за живота.

Благодарение на инициативата и организационния талант на Мария Петришка имаме функциониращ клуб в града, който е от огромно значение за много хора.

Преди месец открихме и ведомствен клуб за нуждите на учителите от СУ „Нешо Бончев”. По покана, Мария Петришка води като специалист и заниманията там.

Благодарности заслужава и г-жа Барова, че подкрепя идеята и работи за развитието й.

За рождения ден на йога клуба в Панагюрище пожелавам на всички докато сме живи, да бъдем здрави!”

img_9549

Екипът на ПИА също поздравява Йога клуб – Панагюрище, като желае много здраве, хармония, любов и светлина по пътя на всичките му последователи!