Начало Общество Честваме Св. Димитър – един от най-почитаните светци

Честваме Св. Димитър – един от най-почитаните светци

СПОДЕЛИ

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

26 октомври е празникът на един от най-почитаните в православния свят светец – Свети великомъченик Димитрий Мироточиви. Той се е родил се през III век в Солун, за чиито покровител се смята днес.

Баща му бил управител на града, и макар тогава да имало жестоки гонения срещу християните, той тайно вярвал в Иисус. В една от стаите си, заедно със съпругата си, те се молили пред иконите на Христос и Света Богородица за наследник и когато той се появил на бял свят, те го нарекли Димитрий. Цял Солун отпразнувал щастливото събитие на родителите, а те в благодарност към Бог раздали милостиня на бедните.

Реклама

Когато Димитрий пораснал, родителите му го възпитали в Христовата вяра.

Когато той навършил пълнолетие, родителите му починали, оставяйки богато наследство. Тогава император Максимиан го назначил на мястото на баща му. Нещо повече, той му дал да управлява и цялата Солунска област, но му заръчал да очисти града от нечестивите християни и да убива всеки, дръзнал да каже името на Христос. Израсналият с Бог в сърцето Димитрий не изпълнил заповедта и веднага щом се върнал в Солун, започнал да изповядва и да прославя Иисус Христос, като обърнал много хора във вярата.

Скоро императорът научил това и тръгнал към Солун. В това време Димитрий предусетил съдбата си, поверил цялото си имущество и скъпоценности на слугата си като му заръчал да го раздаде на сиромасите и нуждаещите се.

Когато Максимиан попитал Димитрий, истина ли е това, което чува, той му отговорил без колебание, че е истина, че е християнин и че осъжда езичестовото. Императорът заповядал да хвърлят Димитрий в тъмницата. Междувременно той устроил гладиаторски игри, в които прочут борец – Лий, се биел с християните, след което ги хвърлял отвисоко върху копия, обричайки ги на мъчителна смърт. Между зрителите бил и Нестор, чиито наставник във вярата бил Димитрий. Младият юноша решил да се изправи срещу бореца и в смъртната хватка успял да го хвърли върху копията така, както той хвърлял праведните християни.

Ядосан, Максимиан заповядал да отсекат главата на Нестор, а Димитрий да бъде пронизан с копие в килията си. Това станало на 26 октомври 306 година.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита