Начало Бизнес Четири проекта на панагюрски предприемачи ще получат подкрепа от програма BASE

Четири проекта на панагюрски предприемачи ще получат подкрепа от програма BASE

СПОДЕЛИ

На 10.09.2020 г. в община Панагюрище програма BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с „Асарел-Медет“,  Фондация “Америка за България”  и община Панагюрище официално закри своя четвърти сезон на академията за стартиращи предприемачи, в която през последните дванадесет седмици всеки четвъртък двадесет и шест участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели български предприемачи как да построят основите на своя малък бизнес в България.

Шестнадесет участници защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева, Програмен Директор „Бизнес, предприемачество  и технологии“ , Фондация “Америка за България”, проф. Цветан Давидков, Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, г-н Борислав Враджалиев, Behind and Beyond Victory.

„Асарел-Медет“АД подкрепи инициативата за развитие на местното предпримачество, като за втора година беше партньор на Клъстера при реализацията на проекта в Панагюрище и осигури средствата за наградния фонд

На представянето на бизнес идеите присъстваха Десислава Чалъмова, Директор Бизнес развитие, „Индустриален клъстер Средногорие“, Бисерка Янева, Директор „Човешки ресурси“, „Асарел-Медет“ АД, представители от фондацията, гости, медии.

Идеите на участниците се простираха от Център за пране и сушене на килими, пътеки, мокети, одеала, губери, Арт-ателие за изработка на авторска керамика, продажба на биотор от калифорнийски червей,  отглеждане на риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията – нитрати- Аквапоника, курс по колористика във фризьорски салон, кабинет за масажи, арт- ателие за ръчно изработени подаръци, Занаятчийски дюкян „ГАЙТАН“,  през обучения по здравословни и безопасни условия на труд, противопожарна охрана, логопедичен кабинет ,студио за ароматерапия „Ароматен свят“, „Лазари“ – проектиране и ушиване на компютърна бродерия, оранжерия за цветя към цветарски магазин „СИЯНИЕ“, Бутикова пекарна „Кунси“, работилница Китка, сватбена фотография до подобряване на производителността и ефективността на основният бизнес чрез фасилити мениджмънт.

Макар всички бизнес идеи да имат своя потенциал за реализацията и успех, само четири бяха отличени.

Журито класира на първо място два бизнес плана – на Татяна Пенчева от село Бъта, за ферма за калифорнийски червеи и производство на биотор, и на семейство Павел и Кунка Вутови, които имат магазин за цветя в Панагюрище.

Второто място също бе поделено между двама местни предприемачи – Кунка Каишева, която представи своята идея за бутикова пекарна „Кунси“, и Петя Настева с нейното арт ателие „Изработено със сърце“.

Г-жа  Бисерка Янева, Директор „Човешки ресурси“, „Асарел-Медет“ АД  връчи наградите на отличените бизнес проекти.

Индустриален клъстер Средногорие раздаде и сертификати на всички участници за тяхната мотивация и активно участие по време на курса, както и изрази благодарност към всички ментори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците.

Програма BASE освен че цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, също така се стреми да свързва хората с цел да създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие, както на региона, така и на страната.