Начало Култура Читалищата и ученето през целия живот 

Читалищата и ученето през целия живот 

СПОДЕЛИ
културни събития

В трудната година на пандемия, читалищните институти не отстъпват от позициите си на културно-просветни сдружения и изпълняват мисията си на такива, въпреки затворените физически пространства и забраните за събиране на хора. В това им помагат дигиталните компетенции на служители и доброволци, придобивани и повишавани в годините  по различни програми и проекти. 

Обществените читалищни библиотеки, особено онези, които са част от системата Глобални библиотеки, са съвременни информационни центрове за своите потребители и във времето на противоепидемични забрани предоставят онлайн и/или доброволни услуги по домовете.

Читалищната дейност в широтата и разнообразието си е неформално образование и обучение на участниците от всички възрасти. Тъкмо затова, читалището е признато от Образователното министерство като част от мрежата за осъществяване на Националната стратегия за  Учене през целия живот /УЦЖ/, като организация за обучение на възрастни, като фактор за социално включване на възрастното население и междупоколенческо учене – тематичен фокус за периода октомври-декември 2020 г. на електронната платформа за учене на възрастни в Европа, EPALE.  

Времето на затворени културни и обучителни пространства променя начините на читалищна дейност за неформално учене. При новите условия, в Дните преди Коледа читалищата в областта инициират онлайн занимания, конкурси, срещи, изложби, базари като свои организации и участия във външни такива – национални и международни. Дават поводи за споделяне в мрежите, за вдъхновение, доброволчество, обръщане към другите, за срещи на поколенията и заедност – физически в семействата и виртуално в глобалния свят! 

Читалищните онлайн инициативи провокират активност и събират малки и големи в домашна среда да творят, като си предават  умения и знания, докато  преживяват, споделят и съпреживяват. И така Коледните традиции оживяват в семействата. С помощта на технологиите се популяризират във виртуалността. Истории, спомени, песни и стихчета се публикуват за конкурси. Заразяват с празничност и пословична надежда за идващата по-добра Нова година! Учат на родолюбие, възпитават в национални, европейски и общочовешки ценности. Развиват дигиталните умения и уменията за междупоколенческо общуване

Във времето на пандемия дистанционните читалищни дейности са алтернатива на затворените физически пространства за неформално учене, информираност, култура и развитие на местните разнолики общности. Съвременните читалища са оборудвани с компютърна техника. Читалищните служители дигитално работят по различни общностни приоритети и за формиране на различни ключови компетентности.

В условията на пандемия старите граждански сдружения – читалища продължават да имат съществен принос в културно-просветния и социален живот на българина, навсякъде, където ги има. Поддържат духа по места, като информират, разнообразяват ежедневието, задоволяват потребности, постигат целите си –  безопасно, дистанционно и/или чрез доброволции. На принципа на доброволността, хуманността и предаването на опит, учат на история, бит, култура и традиции, на социални умения и диалог между поколенията

Читалищата показват жизненост, сила и принос на граждански организации в израстването на обществото. Но поставят и въпроси: за финансовите си трудности, за необходимостта от ремонти на сградите, за подновяване и поддръжка на техниката, за продължаващи обучения на екипите си, за автоматизация на библиотеките си. Търсят нови възможности, партньори, съмишленици

В този смисъл, през идната година Регионалният читалищен център предвижда запознаване на професионалната общност със същността и възможностите на електронната платформа за учене на възрастни EPALE, като ще покани за обучение и експерти от Националното звено за подкрепа на EPALЕ България. Целта е достъп до ресурсите на платформата в европейската рамка за учене на възрастни – идеи, опит, партньори, финансиране….

Сега, в навечерието на Коледа РЕКИЦ Читалища поздравява Регионалната читалищна  общност и партньорите си с идващите Коледно-новогодишни празници, като пожелава здраве, стремеж към знание и усъвършенстване, много поводи за радост и срещи на живо!

инж. Радка Енчева-Кочева

Ръководител РЕКИЦ Читалища -. Пазарджик

и посланик на EPALE BG  за областта