Начало Култура Читалище „Искра-1872” – Попинци с лауреатски звания от Тринадесети Национален Петропавловски събор 

Читалище „Искра-1872” – Попинци с лауреатски звания от Тринадесети Национален Петропавловски събор 

СПОДЕЛИ

popinciНа 28 юни Представителният танцов състав „Тангра”  с ръководител Мария Терзийска  и Съставът за автентичен фолклор към читалище „Искра -1872” с ръководители Мария Терзийска и Иван Чардаков  впечатлиха творческата комисия и гостите на Тринадесетия Национален Петропавловски  събор „Хоро се вие край манастира” над Лясковец и донесоха поредните престижни награди за читалището в Попинци. Двата състава участваха за първа година в Петропавловския събор на народното творчество, който се проведе на 27 и 28 юни за тринадесета поредна година, организиран в партньорството на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

В категория „Обработени танци” танцьорите от ПФТС „Тангра” блеснаха на сцената с „Пролетен момински” и новия си танц „Шопски ритми” и  бяха отличени с  лауреатско звание, плакет  и парична награда. Лауреат на фестивала в категория „Автентичен фолклор” стана и съставът за автентичен фолклор към читалището, който представи атрактивния местен обичай „Въртяжка” и обра овациите на публиката и творческата комисия, която беше впечатлена от изпълненията и  поздрави ръководителите на съставите за отличното им представяне. Веднага беше отправена покана за следващото издание на фестивала.

Тази година изпълненията бяха  оценявани от етномузиколога акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева – директор на НАФ „Филип Кутев”, от главния му художествен ръководител Ивайло Иванов и от преподавателя по дирижиране на народни хорове и ансамбли и музикален фолклор в катедра „Музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” доц. Митко Димитров.

Участието на самодейците от Попинци в Тринадесетия Национален Петропавловски събор на народното творчество се реализира  с финансовата подкрепа на Община Панагюрище по проект за стимулиране на читалищната дейност в общината за 2015год.

Летните фестивални  изяви на самодейците към НЧ „Искра-1872” продължават и през месец юли. На 9, 10 и 11 юли ПФТС „Тангра” ще бъде част от Седмия Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2015” в Слънчев бряг, с конкурсни участия в Свети Влас и Бургас. Желаем им успешна подготовка и нови творчески успехи!