Начало Култура Читалището в село Бъта спечели проект в конкурса на фондация “Пловдив 2019”

Читалището в село Бъта спечели проект в конкурса на фондация “Пловдив 2019”

СПОДЕЛИ

Проект на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ – 1927 в с. Бъта е одобрен за финансиране от фондация “Пловдив 2019”. Конкурсът е по линия на широка програма по повод избирането на Пловдив за културна столица на 2019 г. В него можеха да участват читалища, сдружения, фондации и частни лица в съдружие с читалища от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Според информацията на организаторите, обявена в края на тази седмица, най-активни са били самодейните екипи от областите Пловдив и Смолян.

Спечелилите от област Пазарджик проекти са седем от кандидати от Пазарджик, Велинград, Ракитово, Белово и селата Карабунар, Радилово и Бъта. „Много сме доволни от оценката на пловдивското жури, – споделя председателят на Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ Георги Александров. – Хората явно са оценили иновативния подход, който ще приложим в новата творческа продукция, основан на доказаните творчески умения на самодейците и традицията в опазване на фолклорното наследство“.

247 проекта от над 160 читалища от Южен централен район са получили във Фондацията в Пловдив при обявяване на конкурса. 93 са одобрените проекти, които ще получат финансиране на обща стойност 250 000 лева, като има и няколко резерви.

Проект „Всеки си го може“ предвижда създаване на нов творчески продукт в читалището, основан на местната фолклорна традиция, но с широкоспектърно приложение под формата на тим билдинг спектакъл. Самодейците ще влязат в нова роля – не само като изпълнители, а и като обучители в народно пеене или изпълнители на народен танц. Пред публиката ще бъде представено изработването на кукерски костюм, ще се дегустират местни ястия, ще се популяризира богатата история на Читалището.

Проектът ще се подготви през лятото и есента на тази година и първото му представяне се предвижда да бъде със съдействието на РЕКИЦ-Пазарджик пред читалищни деятели от областта в края на 2018 г.