Начало Общество Читателски сигнал: „Недопустимо е в град Панагюрище да се объркват имена, свързани...

Читателски сигнал: „Недопустимо е в град Панагюрище да се объркват имена, свързани с Априлското въстание.“

96
1
СПОДЕЛИ

МакГахан

Наша редовна читателка, която е била в града ни по повод тържествата, свързани със 138-та годишнина от Априлското въстание, сигнализира, че името на американския журналист Джанюариъс Макгахан е изписано неправило на уличната табела, обозначаваща улица в града ни.

„Недопустимо е в град Панагюрище да объркват имена, свързани с Априлското въстание“, каза нашата читателка в телефонен разговор.

За отношение по сигнала потърсихме мнение от Общинска администрация. Оттам ни отговориха, че табелите с имена на улиците са изработвани от пловдивска фирма. От страна на ОбА името е подадено правилно към изпълнителя. Въпреки това вече има нова заявка за изработване на табела с вярно написаното име на американския журналист Макгахан. Дори изказаха благодарност към дамата, която е обърнала внимание на тази грешка.

img

Джанюариъс Макгахан описва събитията, разиграли се по българските земи. Той е „виновникът“ цяла Великобритания да разбере за зверствата, извършени срещу българите. Това оказва своето влияние върху обществото и реакцията на политическия елит не закъснява – Уилям Гладстон поставя българския въпрос на най-високо ниво. Всичко това едва ли би се случило обаче без ужасяващо детайлния разказ на Макгахан, от който ни побиват тръпки дори сега. Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на великите сили: свикването на т. нар. „Посланическа конференция в Цариград“, според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници, територия, която по-късно, през 1878 г., става известна като „Санстефанска България“, в границите на която не влиза Северна Добруджа, дадена от руснаците на Румъния в замяна на Бесарабия, за да може Русия да има излаз на р. Дунав. Както виждате, приносът на Макгахан към освободителното дело е значителен, така че неговото име е достатъчно известно, за да бъде сбъркано при изписване.

МакГахан-2

 

1 КОМЕНТАР