Начало Общество Чувствително захлаждане през новата седмица, очакват се градушки и сутрешни слани

Чувствително захлаждане през новата седмица, очакват се градушки и сутрешни слани

СПОДЕЛИ

gradushkaНовата седмица започва с чувствително захлаждане. Над цялата страна облачността ще се увеличи и ще започнат валежи. Отново са възможни градушки, както и гръмотевици в следобедните часове днес.

Обявени са жълти кодове за валежи и градушки в цяла Южна и Източна България – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Разград, Силистра.

Очаква се през тази седмица да е и най-студеният ден за месеца –

сряда, когато средните температури ще са около 15-16 градуса, а на места сутринта ще е 5-6 градуса. Според синоптиците обаче дотогава ще продължи и този период на застудяване.

В 16 области за днес

е обявен жълт код за количества до 15-25 л/кв.м и силни гръмотевични бури, както и локални градушки.

Сутрешните температури ще бъдат 9° и 14°. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°, в Югоизточна България до 22- 23°.

От запад-северозапад с до умерен, а в Дунавската равнина и временно силен вятър ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават.

Над Западна по-късно през деня и над Източна България

облачността ще се увеличава и на много места в тези райони ще има валежи. Възможни са градушки. Максималните температури ще бъдат между 14° и 19°, в Югоизточна България до 22, 23°

Над Черноморието

денят ще започне със слънце, но по-късно през деня от запад облачността ще се увеличи и ще започнат интензивни валежи.  Над планините ще бъде предимно облачно и на много места ще превали и прегърми.

Валежите ще продължат до сряда.

В четвъртък вятърът ще стихне, сутринта ще е ясно и ще има условия за образуване на слана.

През деня слънцето ще се покаже. В петък отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, валежи ще има на повече места, и по-интензивни.