Начало Здраве Д-р Бътовски: Най-голямата награда за нас е да изпратим вкъщи здрава майка...

Д-р Бътовски: Най-голямата награда за нас е да изпратим вкъщи здрава майка и здраво бебе

СПОДЕЛИ

На 21 януари – Ден на родилната помощ, отдаваме заслужена почит към хуманното дело на всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите.

По този повод разговаряме с д-р Петър Бътовски. Той е от „чудотворците“, в чиито ръце се ражда чудото, което наричаме живот. От 36 години практикува тази професия и въпреки че е присъствал на много раждания, появата на новороденото на бял свят всеки път му се струва като чудо.

В момента д-р Бътовски е началник на отделението по Акушерство и гинекология в „МБАЛ Уни Хоспитал“. Към АГО има и Неонатологичен сектор, който разполага с видовоспецифична уникална апаратура, включваща и 4 кувьоза, апарат за обдишване на новородени, а екипа неонатолози посрещат нуждите на новородените. В отделението работят 10 акушер-гинеколози и болницата е една от малкото, която има на разположение  денонощен екип за акушеро-гинекологична помощ. АГО работи на 3 ниво- с всички клинични пътеки.

„Болницата ни е уникална. Няма друга такава в България, комплектувана с всички отделения и разполагаща с най-модерната и високотехнологична апаратура. Това, с което се гордеем най-много, е доверието на нашите пациенти, които идват от цялата страна”, сподели пред ПИА д-р Петър Бътовски.

 

Д-р Бътовски, каква е равносметката Ви за 2017 година?

  • Годината като цяло бе успешна благодарение на усилията на целия ни екип. Имаме завишение от 60 раждания спрямо 2014 година, когато бившата МБАЛ приключи дейността си. През 2017 година в Уни Хоспитал се родиха 196 деца, от които три двойки близнаци. Намаляха ражданията в много ранна възраст. Намаля и процентът на абортите, като за момента те са два пъти по-малко от ражданията.

Продължава ли тенденцията все повече жени да предпочитат секциото пред нормалното раждане?

  • Напоследък все повече жени искат да родят нормално, което е похвално. Но процентът на секциото си остава висок, като за нашата болница е 35%, а оптималният процент е 10-15%.

Най-запомнящият се момент за Вас от професионалната ви кариера?

  • Има и хубави, и лоши моменти. Но нищо не може да се сравни с усмивката на майката, когато поеме новороденото в обятията си. Всеки такъв момент е запомнящ се и за екипа ни е истинско щастие да бъдем част от магията на сътворението. Най-голямата награда за нас е да изпратим вкъщи здрава майка и здраво бебе.

Коя е подходящата детеродна възраст за една българка в съвременната социална обстановка?

  • Относително е. За мен подходящ период е 20-25 години, но сега жените учат, реализират се професионално и мисля, че след 25 години, когато човек се чувства пълноценен и зрял, е нормално да има дете.

Как Вие и колегите ви ще посрещнете Бабинден и имате ли някаква традиция, с която отбелязвате празника?

  • Денят на родилната помощ е един от най-вълнуващите за нас празници. В болницата спазваме традицията с ритуала, посрещаме гости. Тази година, тъй като празникът е в неделя, е трудно за организация, но съм сигурен, че всеки колега ще празнува под някаква форма. За мен е двоен празник, защото на този ден е роден и моят син.

Какви са Вашите пожелания за Деня на родилната помощ ?

  • Пожелавам много здраве, професионални и лични успехи на всички колеги акушер-гинеколози и акушерки. За нас е много важно, че сме свързани с най-благородната професия, а именно даряването на нов живот.