Начало Здраве Д-р Христо Хинков: Очаква се пета вълна на коронавирус през февруари

Д-р Христо Хинков: Очаква се пета вълна на коронавирус през февруари

СПОДЕЛИ
Има тенденция на спадане на броя заразени. Това е естествен ход на епидемията. Може би ще си отдъхнем. Но от друга страна ще има още една – пета вълна-през зимата, февруари месец. Има естествен крива на вируса и има с какво да се „храни“ той. Това каза по НТВ д-р Христо Хинков.
Около 2-3 млн. ще са обект на тази вълна. Хората без ваксини са по-слабо защитени. Би трябвало да не посещават заведения, да си стоят вкъщи, особено възрастните. За останалите мерките трябва да са като сега. Локдаунът не е решение, а единствено ваксинацията. По време на изборите се получи нещо грозно-тази епидемия бе използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората. Нека жертвите да му тежат на съвестта.
 
Това е човек, който говори, че България ще изчезне поради демографския срив. Може би излизаме постепенно от тази вълна. Болниците трябва да се оборудват с кислород и да се обезпечат инфраструктурни коридори за ковид и не ковид пациенти. Има висока смъртност от хора, които не са с ковид. Поне една трета от общата смъртност се дължи на такива случаи. Предишните вълни-втората- беше най-страшно. Има липса на достъп на медицинска помощ за хронично болните. Ние сме на първо място по смъртност и на едно от последните места по раждаемост. Трябва да си реформираме здравната система и трябва да се дае повее пари за обществено здраве.