Начало Здраве Д-р Регина Хатър: Експериментите у дома могат да доведат и до необратими...

Д-р Регина Хатър: Експериментите у дома могат да доведат и до необратими естетически увреждания

СПОДЕЛИ

Казвайте на детето си, че е красиво такова, каквото е, споделя д-р Регина Хатър – началник на отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в „Уни Хоспитал“ пред „Здравен телеграф“.

Българки си инжектират сами витамини в лицето, но вместо желания ефект, си причиняват тежки възпаления. Домашните процедури драстично се увеличават, а в някои от случаите последствията от тях са необратими, предупреждава д-р Хатър.

В средата на миналия месец една 33-годишна жена от Варна публикува свои снимки в социалните мрежи и заяви, че сама си е инжектирала хиалурон в устните. Оказва се обаче, че тя съвсем  не е изключение.

„Всъщност това не се прави от вчера. За пръв път имах подобна пациентка преди около 15 години. Дамата си бешеинжектирала коктейл от витамини в устните. Дойде с един много голям абцес, който ние трябваше да дренираме. Получи некроза и загуби половината си устна. Последваха три реконструктивни иперации“, разказва д-р Хатър.

По думите на й през последните години подобни случаи се срещат все по-често, а една от причините е свободният достъп до всякакви източници – от медицинска литература, през рецепти и клипчета в интернет.

 

„Тези витамини, които най-често си инжектират, за да си направят т.нар. мезотерапия, са достъпни за продажба в аптеките. Проблемът е, че в домашни условия не се спазват изискванията за стерилност и това носи своите последствия. При нас идват пациентки с възпаления и тежки абсцеси по цялото тяло. Такова състояние много бързо може да доведе до тромбоза на кавернозния синус, така че то изобщо не е безобидно, напротив – възпаленията могат да бъдат много опасни, да се стидне го сепсис и дори до смърт“, категорична е д-р Хатър.

Освен последствията за здравето, експериментите у дома могат да доведат и до необратими естетически увреждания.

Козметички и стоматолози нямат право да поставят филъри и ботокс. Според медицинските стандарти специалистите по пластична хирургия и дерматолозите са тези, които могат да предоставят тези услуги.