Начало Здраве Д-р Росица Кръстева, началник на отделението по медицинска онкология в “Уни...

Д-р Росица Кръстева, началник на отделението по медицинска онкология в “Уни Хоспитал”: Истината за пациентите е много важна

СПОДЕЛИ
Онкологичен център

Индивидуалният подход е от изключително значение, защото хората са много различни и всеки има нужда от специално внимание и лично отношение. Стремя се да бъда обективна и изчерпателна, да говоря на разбираем език, споделя д-р Росица Кръстева, началник на отделението по медицинска онкология в МБАЛ “Уни Хоспитал”, отличена за “Лекар на годината 2018” на лечебното заведение.

Истината е много важна за пациентите, подчертава д-р Кръстева и разяснява, че болни от рак в 4-ти стадий с една метастаза имат големи шансове да живеят дълго, противно на схващането, че в този стадий болестта е нелечима. Стремя се да давам ясна и подробна информация на пациентите си и близките им, дори и когато прогнозите не са добри, подчертава тя. По този начин изграждаме едно взаимно доверие, което в основата на добрите отношения между лекар и пациент.

Д-р Росица Кръстева е родена във Варна, живее и израства в Шумен, където завършва със златен медал Природо-математическата гимназия. Тя е второ поколение лекар, както и сестра й, която е акушер-гинеколог в Германия. Завършва “Медицина” в София, защото по това време в Софийския университет “Св. Климент Охридски” няма специалност “Палеонтология”, каквато е мечтата й. Д-р Кръстева е убедена, че медицината е изкуство, което трябва да бъде предадено, но и трябва да го носиш в себе си. За нея въображението и творчеството са в основата на всеки успешен житейски път. Затова подкрепя сина си, който няколко години учи “Физика” в Германия, а сега изучава “Музика” в България. Двете не са взаимно изключващи се, защото в т.н. точни науки има не по-малко креативност отколкото в типично творческите области. Творчеството се придобива и с опита, родителите могат да насърчават децата си от най-ранна възраст да бъдат наблюдателни и трупайки знания да развиват уменията си, акцентира д-р Кръстева.

Избрах да специализирам медицинска онкология, защото в учебниците ни пишеше, че солидните тумори, като този на белия дроб, са нелечими, за разлика от хематологичните заболявания и това, което ме привлече в специалността беше именно голямото предизвикателство. В началото на 90-те години вече имахме възможност да четем чуждестранни медицински списания и се оказа, че хората по света лекуват и този вид заболявания, разказва д-р Кръстева. За над 20 години като лекар става свидетел на огромно развитие в областта на онкологията, заради което се определя като щастлива.

Днес казваме, че ракът може да бъде победен, с известни уговорки, споделя д-р Кръстева. Според нея чудесата са навсякъде около нас, само трябва да имаме сетива за тях, но медицинско чудо да се излекува болен от рак без никакво лечение е невъзможно. Съществуват сгрешени диагнози, категорична е д-р Кръстева и уточнява, че изчезването на метастазите нерядко е медицински факт. Колегите ми ме наричат магьосница, защото образно казано забърквам отвари – лекарствата за химиотерапията на пациентите.

Водещ принцип в работата на д-р Кръстева е поддържането на високо ниво на компетентност и професионализъм. Постига го с непрекъснато проследяване на най-новите тенденции в областта на медицинската онкология и с участието си в национални и международни конгреси, включително като лектор. Работата в екип е не по-малко важна за нея, доказателство за което е убедеността на колегите й, че тя е лидерът, който ги води по пътя на успешното лекуване и обгрижване на пациентите им.

Пътуванията по света са начинът, по който д-р Росица Кръстева се откъсва от натоварения си график на лекар. Любимите й места я зареждат с енергия и вдъхновение за нови победи!