Начало Здраве Д-р Узунова със съвети за летните вируси при децата

Д-р Узунова със съвети за летните вируси при децата

СПОДЕЛИ

През лятото зачестяват случаите на деца с вирусно-чревни инфекции, от които най-често срещаните са ентеровирусите. Малчуганите най-често се заразяват чрез мръсни ръце, неизмити плодове, недостатъчен контрол върху приготвянето и съхранението на храната, припомня д-р Полина Узунова – началник на отделението по педиатрия в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Всяка замърсена играчка, повърхност, контакт с болно дете, е начин за предаване на инфекцията.


Обикновено симптомите продължават от седем до десет дни, като посещението при лекар е препоръчително при наличието на температура повече от 3 дни. За лечението на тези вируси не трябва да се приема антибиотик, добре е организмът да се остави да пребори инфекцията сам. Антибиотикът е нужен, само ако има усложнения, уточнява д-р Узунова.
ℹ️При кърмачетата и децата до 5-годишна възраст усложненията и признаците на тежко обезводняване настъпват много бързо. Затова, ако детето попада в тази възрастова група, има температура, повръщане и диария, най-добре е още при първите признаци родителите да се консултират с педиатър, а не да прилагат самолечение.

Добрата хигиена, задължителният режим при храненето, ваксина срещу ротавирус са сред превантивните мерки срещу стомашно-чревните инфекции през лятото, които родителите биха могли да предприемат.