Начало Здраве Д-р Владислав Улевинов за респираторните инфекции и отитите при децата

Д-р Владислав Улевинов за респираторните инфекции и отитите при децата

322
0
СПОДЕЛИ

pediatriq-uni-hospital

Честотата на острите респираторни заболявания при децата се увеличава, като причините за това са многофакторни, споделя пред medinfo.bg д-р Владислав Улевинов, специалист по детска пневмология и фтизиатрия, детска бронхология в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Водеща роля имат вирусите като последствията са активиране на бактериалното присъствие в горните дихателни пътища (ГДП). Децата в ранна детска възраст имат между 5 и 7 епизода на остро респираторно заболяване, като 10% от тях боледуват повече от 12 в годината.
С увеличаване на възрастта честотата намалява и стига от 2 до 4 пъти на година при възрастните. Кърмачетата боледуват по-рядко поради пасивния имунитет, получен от майката. Най-често страдат деца между една и шестгодишна възраст. В САЩ се харчат между 500-700 млн. долара на година за лекарства, облекчаващи симптомите на този вид инфекции, като според някои автори тази сума надхвърля 2 млрд. долара. Около 300 млн. долара се харчат само за лечението на едно от най-честите усложнения при този тип инфекции, а именно средният отит.
Отитът е възпалителен процес, засягащ средното или външното ухо. Това е най-често срещаното заболяване в детска възраст след заболяванията на горните дихателни пътища. Засяга всички възрастови групи, но кърмачетата и малките деца до 3-годишна възраст боледуват най-често. При кърмачетата запушването на Евстахиевата тръба (вътрешната слухова тръба, чрез която средното ухо се свързва с фаринкса) се дължи най-вече на честото връщане на стомашно съдържимо с висока киселинност на нивото на устната и носната кухина (рефлукс).

Цялата статия на д-р Улевинов четете в августовския брой на списание MEDINFO.