Начало Здраве Да се погрижим за кръста и таза в по-късна възраст

Да се погрижим за кръста и таза в по-късна възраст

СПОДЕЛИ

Вашият гръб е здрава основа, която поддържа анатомичните структури на тялото. Помага Ви да стоите изправени, да се движите и да носите тежести.

Долната част на гърба се състои от множество кости (прешлени), мускули и връзки. Различни патологии могат да променят хармоничното функциониране на структурите и да доведат до болка в таза. А най-често това става с напредване на възрастта, когато човек започва да боледува от редица дегенеративни заболявания.

Дегенеративно дисково заболяване (DDD)

Най-често от болки в кръста и таза страдат хората в по-късна възраст. Редица дегенеративни заболявания на гръбначния стълб също могат да допринесат за болки в таза и кръста. Едно от тях е така нареченото Дегенеративно дисково заболяване (DDD), което се проявява вследствие на дегенеративните промени в човешкото тяло с течение на времето. Дегенерацията на лумбалните дискове при възрастни хора може да причини хронични болки  в кръста.

Синдром на фасетната става

Друго дегенеративно заболяване, свързано с болки в кръста и таза, е синдромът на фасетната става. Дегенеративните ставни промени могат да засегнат костите на гръбначния стълб и да доведат до разрушаване на фасетните стави (прешлени). Хрущялът, покриващ тези стави, се възпалява и засяга близките нерви. По този начин може да причини силна болка в кръста и врата.

Артрит

Остеоартритът и ревматоидният артрит могат да допринесат за мъчителна хронична болка в кръста. Тъй като артритът е хронично състояние, болката в таза е изтощителна. Това значително намалява качеството на живот на пациентите.

Проучванията показват ясна връзка между болките в кръста и ревматоидния артрит. Функционалният капацитет е значително намален и пациентите са изложени на по-голям риск от депресия.

Недостигът на витамини също може да предизвика хронична болка в кръста и таза при възрастни пациенти. Особено пагубен в това отношение може да бъде дефицитът на витамин D. Тогава се налага той да бъде приеман и медикаментозно.

Симптоми на болките в кръста и таза

Болките в кръста и таза се различават по естество и интензивност. За някои хора това е лек дискомфорт, докато за други е мъчителна, разяждаща болка.

Винаги, когато е засегнат седалищният нерв, болката в кръста е с ирадииращ характер и обикновено преминава от долната част на гърба към задните части или дори надолу към пръстите на краката.

Ишиасът може да бъде придружен от изтръпване, мравучкане или усещане за парене. Пациентите с дискова херния често се оплакват от редуващи се усещания за болка и изтръпване.

 

Как да се погрижим за кръста и таза в по-късна възраст?

С напредването на възрастта болките в кръста и таза все по-често ни спохождат, а успокояването им става все по-трудно. В повечето случаи най-ефективният нехирургичен метод за лечение е физиотерапията.

Поради своята ефикасност, физиотерапията е метод на първа линия за лечение на болки в кръста. Физиотерапията и мануалните хиропрактики също могат да намалят честотата на рецидивите на болки в гърба.

Пациентите могат да използват болкоуспокояващи, които се продават в аптеките без рецепта. Добавянето на витамин D също е полезно за тези, които имат болки в гърба поради дефицит на този витамин.

Оперативното лечение е най-тежката мярка. Към нея се прибягва при пациенти, които не се повлияват от нехирургични интервенции за болки в кръста и таза.

Болките в гърба и таза често се повлияват изключително добре от някои алтернативни начини за терапия. Това са акупунктурата, лечебни гимнастика, аюрведа и др.

Спортовете, които не са свързани с свръхнапрежение, са едни от най-добрите физически активности за болестни състояния, свързани с болките в кръста и таза.  Пилатес, йога и особено плуването са подходящи и за по-възрасни хора, страдащи от тези заболявания.

 

Инверсна лежанка

 

Уредът, който ще Ви помогне да се борите с досадната болка, при това без да излизате от къщи, е т.н.  инверсна лежанка. Сред най-добрите качества на този иновативен уред са лесната употреба и особено възможността да си го имате под ръка вкъщи. Просто извадете лежанката от килера или където другаде я съхранявате и започнете с най-леките упражнения. Ще усетите ефекта още след първите тренировки.

Използвайки собствената си тежест, накланяйте тялото си под различни ъгли, като дори можете да се обърнете надолу с главата.  Това е най-лесният и бърз начин да се раздвижите и така да облекчите мъчещата Ви болка в кръста и таза.
От къде да се снабдите с този магически уред и как точно да го използвате, можете да научите от сайта lejanki.bg

Снимки: Lejanki.bg