Начало Любопитно Да се родиш на 29 февруари

Да се родиш на 29 февруари

СПОДЕЛИ

„Абе, ти след колко години ще имаш рожден ден?“

Това е само една от многото вариации на не особено изтънчените и дълбокомислени шеги, с които трябва да се справят хората, родени на 29 февруари.

Да си роден във високосна година и то точно на тази дата е както благословия, така и проклятие. От една страна, в невисокосни години, каквато е 2019-а, трябва да празнуваш рождения си ден на друга дата – или на 28 февруари, или на 1 март. В България това е въпрос на личен избор, но в някои държави по света е разпоредено със закон.

Освен проблема със самите рождени дни, цял живот трябва да слушаш шегите и закачките на приятели, колеги, роднини и пр. по темата.

От друга страна обаче този рожден ден е нещо уникално. Най-простичката използвана сметка показва, че шансът да се родиш в такъв ден е 1 към 1461 (т.е. сборът от дните в три години и една високосна). Но това е по-скоро неточно, защото има и други фактори, които определят в кои периоди се раждат повече деца.

Все пак от тази гледна точка родените на 29 февруари са си късметлии. А в списъка попадат и няколко популярни личности:

Джоко Росич

Българският актьор от смесен произход има един от най-емблематичните гласове в киното. Участвал е във филми като ‘“Осмият“, „Езоп“, „На всеки километър“, „Време разделно“ и още десетки други. Актьорът е роден на 29 февруари 1932 г., но умишлено е записано, че това е станало на 28-и.

Напусна този свят през 2014-а, седмица преди да навърши 82.

 

Ja Rule

Чували сте поне една песен от него, дори да не сте фенове на рапа. Ja Rule, чието истинско име е Джефри Аткинс, е от квартала на Ню Йорк Куинс. Става по-популярен в началото на новия век като за това помагат и общите му проекти с изпълнители като Дженифър Лопез и Ашанти.

През последните години се сблъска със сериозни проблеми заради проваления фестивал Fyre Festival

Христо Чешмеджиев

Много е възможно името да ви звучи познато, защото сте го чували докато вървят финалните надписи на чужди филми и сериали, излъчвани по българските телевизии. Актьорът от вече две десетилетия се занимава с озвучаване. С гласа си е трансформирал за българските зрители роли на някои от най-големите имена на Холивуд – от Том Круз, през Уил Смит до Хю Джакмън. Роден е през 1968 г.

 

Марк Фостър (Foster The People)

Още един музикант, този път от американската инди-поп банда Foster The People. Фостър е не само вокалист на бандата, но в свири и на пиано, синтезатор и китара в нея. Роден е през 1984-а. През 2010-а успехът застига него и колегите му в бандата заради хита „Pumped Up Kicks“, който им осигурява договор със звукозаписна компания. Продължават да творят и до днес, макар така и да не успяха да повторят този си хит.

Джоакино Росини

На тази дата изглежда на бял свят се появяват хора с музикален талант и доказателство за това може да се намери и преди няколко века. На 29 февруари 1792 г. е роден и италианският композитор Росини. Той е автор на повече от 30 опери, между които „Севилският бръснар“ и „Пепеляшка“.

 

Денис Фарина

Ето и един американски актьор, който със сигурност би намерил място в евентуално продължение на галерията ни с хора, чиито лица сте виждали, но не знаете имената им. Фарина е от онези актьори, които редовно получават ролята на гангстери. Сред по-популярните му подобни роли са тези в „Игра на пари“ (Get Shorty) и „Гепи“.

Възможно е да сте го гледали и като детектив Джо Фонтана в сериала „Закон и ред“. Актьорът е роден през 1944 г. и умира на 69-годишна възраст през 2013-а.

Супермен

Не, не актьорът Хенри Кавил, а самият супергерой. Малко абсурдно е, но вероятно най-популярната личност в световен мащаб, свързана с датата 29 февруари, всъщност е измислен персонаж.

През годините различни автори са използвали различни рождени дати за извънземния Кал-Ел, познат на Земята под псевдонима „Кларк Кент“ и като Супермен, но най-често споменаваната дата (още от 60-те години) е именно 29 февруари. Според някои това редакторско решение отново е плод на шегата „рожден ден веднъж на четири години“, за да се обясни защо десетилетия наред Супермен не остарява.

И тъй като по-рано стана е станало въпрос за случайности – историята помни поне един случай на човек, който е роден на 29 февруари, а години по-късно е починал на същата дата.

Става дума за сър Джеймс Милн Уилсън. Роденият в Шотландия политик става премиер на остров Тасмания през 1869 г. Най-забележителното нещо, свързано с Уилсън, обаче трудно може да бъде наречено негово лично постижение – той е роден на 29 февруари 1812 г. и умира на 29 февруари 1880 г. Това се казва точност…

Следващата високосна година е 2020-а и тя може да ни донесе нова талантлива и популярна личност, родена на тази специална дата.

А дотогава на всички, родени на 29 февруари – честит рожден ден! Независимо кога го празнувате.