Начало Общество Колко струва подготовката за първия учебен ден на един първолак?

Колко струва подготовката за първия учебен ден на един първолак?

285
0
СПОДЕЛИ

p1     Седмица преди началото на новата учебна година стотици първокласници и техните родители са в трескава подготовка за първия учебен ден. ПИА провери колко средства трябва да заделят семействата за всичко необходимо и ще стигнат ли 250 лв., колкото държавата дава на най-затруднените родители на първокласници.

Обикновено, за да улеснят родителите, от училището са подготвили списък с необходимите пособия и помагала за първолаците.  Тъй като обикновено всички пособия и помагала се купуват накуп, в местните книжарници не се затрудниха да дадат приблизителна цена. Комплект тетрадки, водни бои, цветни моливи, флумастри, комплект линии, сметало, гланцово блокче, ножичка с тъп връх, блокче за рисуване, моделин и дъска – излизат в по-евтиния вариант 25 лева, в по-скъпия 35 лева. Вземаме по-скъпите.

Раницата е сред най-важните неща за първокласника. Цената започва от 20 и надхвърля 100 лева. Избираме по-евтин вариант, без екстри – 35 лв. За спортния екип и гуменките за часовете по физическо ни трябват поне още 40-тина лева.

Учебниците са безплатни, но помагалата към тях струват средно 40 лв. 

Няма как да не оборудваме първолака със задължителните ежедневни дрешки – анцуг, дънки, блузки и маратонки. В най-икономичния вариант – всичко 50 лв. Идва ред и на официалния тоалет, с който малките ученици ще прекрачат за пръв път училищния праг – тук вариантите са много, но вземайки предвид цените на детските дрехи, родителите ще трябва да извадят още около 50 лева. На финала идва букетът, като цените тук варират от 2-3 до 8-10 лева . Отделяме 5 лева.

Така общата сума за подготовка на първокласник излиза поне 255 лева – малко над сумата, която държавата дава на социално слабите семейства за подготовка на децата за училище.

Пълен ученически комплект от 1 до 4 клас с 20% намаление можете да си закупите от магазини Арахна .
Можете да заявите комплект до избрана от Вас цена. От Арахна са се погрижили да улеснят родителите и със списък с необходимите ученически пособия и помагала.

p2p4

p3

p5