Начало Общество Да си спомним за Дядо Добри

Да си спомним за Дядо Добри

СПОДЕЛИ

Светецът от Байлово – посланик на доброта, скромност и щедрост

На този ден преди 6 години си отиде Дядо Добри. Мнозина го наричаха Светеца от Байлово, а той просто беше избрал пътя на смирението, търпението и покаянието.

И дори да не бъде канонизиран той ще остане светец на съвремието ни, дарил всичките си имоти на църквата и един от най-големите нейни благодетели. За нас ще остане светъл пример и вдъхновител!

Добри Димитров Добрев е роден през 1914 година в село Байлово и животът му е изпълнен с много трудности преди да поеме пътя към храма. Дядо Добри събира над 70 000 лева дарения за българските православни храмове без да отделя и една стотинка за себе си.

През 2005 г. дарява 10 000 лева за църквата „Св. Кирил и Методий“ в родното си село. През 2007 г. събира 25 000 лв. за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарц. А през 2009 г.

Дядо Добри дарява на храм-паметника „Свети Александър Невски“ над 35 хиляди лева, което е най-голямото дарение от частно лице в историята на храма.

Скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Заради лишенията, на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи.