Начало Здраве Дариткова: Никоя здравна система не може да направи за човек това, което...

Дариткова: Никоя здравна система не може да направи за човек това, което той може да направи за здравето си

СПОДЕЛИ

Председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова беше един от модераторите на форум, посветен на бъдещето в здравеопазването.

По време на дебатите тя се обяви за еволюционни, а не революционни промени в сектора и призова здравната система да не генерира пациенти.

“ Мен, като практикуващ лекар, ме притеснява отпора на пациента да промени начина си на живот, когато се установи някакво заболяване, защото това е първият елемент на лечението. За съжаление, повечето български пациенти искат да разчитат само на медикаменти. Затова смятам, че наистина усилията на цялото ни общество, на образованието, на медиите трябва да са насочени именно в промоция на здравословните принципи на живот. Защото, ще повторя още веднъж, никоя здравна система не може да направи за отделния човек това, което може само той да направи за собственото си здраве. Придържайки се към тези принципи на здравословен начин на живот. Двигателна активност, рационално хранене, липса на вредни привички. Има ангажимент и на държавата, разбира се, за осигуряване на чиста околна среда, но личното усилие на всеки дава много добри резултати.“ – коментира Дариткова.

„Има програма, която смятам за изключително успешна и устойчива във времето. Това е програмата за промоция на здравни медиатори. Това са хора от ромската общност, които след обучението си се връщат там и са посредници между изпълнителите на медицинска помощ и здравните власти, и хората в тези общности. Това се оказа един изключително успешен модел във времето. Устойчив, защото длъжността на здравните медиатори вече е записана и законово регламентирана, и се осигурява финансиране от държавата.

Тази идея възникна след епидемията от морбили 2010 г., която наистина беше сериозно предизвикателство за здравната ни система и дава своите резултати, защото този процент на ваксинално покритие, който имаме сега, е резултат от работата на здравните медиатори. Смятам, че тяхната роля може да се разшири по посока на здравно образование. Тук наистина първоначалното партньорство с индустрията беше изключително полезно.“ – каза още Дариткова.