Начало Култура Държавата се готви да обнови списъка с паметници на културата

Държавата се готви да обнови списъка с паметници на културата

СПОДЕЛИ

ационалният институт на недвижимо културно наследство (НИНКН) ще актуализира списъка на недвижимото културно наследство, заедно с режимите на опазването му. Това съобщи в интервю за „Дневник“ новоназначеният директор на института арх. Петър Петров. По думите му списъкът не е актуализиран от 30 години и е крайно време някои сгради да отпаднат от него. В същото време ще бъдат добавени и нови – от 60-те, 70-те и 80-те години.

 

Петров уточни, че в обсъждането на въпроса кои сгради да бъдат защитени ще участват специалисти от НИНКН, общините, университетите и колегията – Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите. Допълни, че при добро желание обновяването на списъка може да стане веднага и дори вече е започнал разговори с кметове по темата. Петров уточни, че ще се приемат предложения и от външни специалисти, но заключителната оценка коя сграда да получи статут на паметник на културата ще е на експертите от НИНКН, както е по закон.

 

„Част от сградите на недвижимото културно наследство вероятно ще отпаднат по най различни причини – не защото са съборени, а защото навремето критериите са били различни и например исторически паметници, свързани с актуални за времето си събития, в момента не е нужно да бъдат в режима на опазване, в който са били поставени“, каза Петър Петров.

От друга страна, по думите му, има много сгради от епохата на социализма, които не само могат, а трябва да бъдат вписани в регистъра, защото отговарят на всички изисквания на закона. Като пример посочи ансамбъла от сгради около градската градина в Пловдив – Дома на техниката, Народната библиотека „Иван Вазов“, Младежкия дом, Дома на културата, Сградата на административния съд.

Според директора на института за недвижимо културно наследство е задължително да се очертае законовата рамка, по която да се ревизират инвестиционните намерения, и намесата в средата. Въпросът изисква спешно решение, защото засяга всички замесени – и собствениците, и инвеститорите, и общините, и жителите на съответния град, смята той.

Петров ще настоява да се направят индивидуални предписания в режимите на опазване на всяка сграда, защото спецификата е различна.