Начало Общество Дъжд, вятър и хладно време, жълт код в 15 области

Дъжд, вятър и хладно време, жълт код в 15 области

СПОДЕЛИ

Предупредителен жълт код за потенциално опасно време заради дъжд и/или силен юг-югозападен вятър е обявен в 15 от 28-те области на страната днес, 27 септември.

Областите са: София град, София област, Перник, Благоевград, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очаква се да паднат количества до 30 мм, в София – до 25 мм.

Ще вали в Западна България през нощта, на места – силно. През деня ще е облачно и с превалявания, по-интензивни ще са валежите след обяд и вечерта. Ще има и гръмотевици.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, в София – 12. Максималните ще са от 21 до 26, в София – около 22 градуса.

Ще духа слаб, в Югоизточна България и на места северно от планините умерен до силен юг-югозападен вятър. През нощта срещу сряда валежите ще спрат, а облачността ще намалее до ясно време.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за септември. През деня още малко ще се понижи.

В планините ще бъде със значителна облачност и валежи, на повече места след обяд. Ще има и гръмотевици. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 10°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд и вечерта на места с превалявания. Ще духа умерен, по южното крайбрежие временно силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е от 16° до 20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 20 мин. и залязва в 19 ч. и 14 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 54 мин.