Начало Общество Дъждовен петък, отново с код за опасни валежи

Дъждовен петък, отново с код за опасни валежи

СПОДЕЛИ

И днес има опасност от силни дъждове и гръмотевични бури след обяд. Оранжев код е обявен в 6 области на Западна България – София и Софийска, Монтана, Враца, Ловеч и Пазарджик. В почти всички останали предупреждението е с жълт код. Само в Югоизточна България дъждът спира.

Постепенно валежите ще отслабнат. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Остава сравнително хладно с максимални температури между 20 и 25 градуса, в София – 19.

ПО Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места в следобедните часове ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

В планините ще е предимно облачно и ще вали. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра – около 8 градуса.

Продължителността на деня е 15 ч. и 18 мин.

Атмосферното налягане остава значително по-ниско от средното за месеца.

Времето ще остане неустойчиво и през почивните дни. Ще има разкъсвания на облачността, но и превалявания, временно интензивни, а и на места с гръмотевици. Вероятността за значителни валежи в по-голямата част от страната вече намалява, но в събота в отделни райони в Северна България тя остава повишена. Вятърът от запад-северозапад ще се усили – ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите слабо ще се повишат.

През първата половина от следващата седмица над по-голямата част от страната ще бъде и предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни в началото на седмицата, когато в следобедните часове в отделни планински райони ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще отслабне, към вторник-сряда в много райони и ще стихне. Тогава и дневните температури бързо ще се повишават и отново на места ще надхвърлят 30 градуса.