Начало Общество Дъждовен петък с жълт код за бури в Западна България

Дъждовен петък с жълт код за бури в Западна България

СПОДЕЛИ

Днес в цяла Западна България отново е обявен предупредителен код за кратки, но силни превалявания, гръмотевични бури и градушки. Жълтият код е за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София и Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и  Кърджали.

Преди обяд в източните райони ще е предимно слънчево, но след обяд на места ще превали и прегърми.

Максималните температури ще са от 25-28 градуса в Западна България до 33-35 в Североизточна България, в София – 25.

По Черноморието ще е предимно слънчево с временни заоблачавания. След обяд на отделни места на юг ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 23 до 27 градуса, на морската вода – 23-25 градуса.

В планините ще е предимно облачно с краткотрайни временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18, на 2000 метра – около 11 градуса.

Продължителността на деня е 15 ч. и 18 мин.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

През почивните дни и в понеделник времето ще остане неустойчиво. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще се запазят условията за локални интензивни валежи и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

Във вторник и сряда валежите чувствително ще намалеят, ще има и повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат. В четвъртък отново в югозападната половина от страната на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще е източен, в Източна България – умерен. Дневните температури ще са малко по-ниски.