Начало Общество Декларация до всички европейски и български институции и до медиите

Декларация до всички европейски и български институции и до медиите

СПОДЕЛИ

                                                                           До  всички европейски
                                                                            и български институции
                                                               До     медиите

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 
      

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

    В тези размирни времена на икономическа, социална и духовна криза има хора, които се опитват да употребят народното недоволство, за да търсят политически, икономически или лични облаги. Мътната вода на съвремието явно е подходяща за политически спекуланти, нереализирани аутсайдери и всякакви дребни мошеници и самозванци, които с откровени и безскрупулни лъжи и манипулации търсят терен за изява и се опитват да впечатлят някого с прикачването си към различни идеи и каузи. Историята на Панагюрище, на България, а и световната история обаче показват, че такива политически партии и субекти, които са се опитвали да направят впечатление с лъжи и манипулации, са обречени да бъдат политически трупове още със своята поява.
В дните, когато има опасност от зараждането на платена „професия протестиращ”, все по-силно и ясно трябва да се чува и гласът на „мълчаливото мнозинство”. На хората, които със честен труд изкарват хляба на семействата си, крепят на плещите си националната икономика и работят за по-доброто настояще и бъдеще на своя роден край. Време е работещото мълчаливо мнозинство да каже тежката си дума.
За съжаление, ние – хората от СМФ „Подкрепа” и ФНСМ към КНСБ в „Асарел-Медет” АД, Регионалните съвети на КНСБ и КТ „Подкрепа” в Пазарджик и националните миньорски синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа” – станахме свидетели и на нагъл опит за манипулация на общественото мнение в Панагюрище и страната. Група протестиращи гастрольори се опитват да очернят „Асарел-Медет” АД под гръмкия наслов „Не на екологичния геноцид”.  Тук, в столицата на Априлското въстание, организирано пристигна един автобус с вероятно платена група от София и други места – активисти на новосформираната Политическа партия „Свободен народ” и на нейния едноименен „жълт” вестник.     Става дума за партия, която е регистрирана на 1 март тази година и         зад която вероятно се крият интересни за правораздавателната ни система лица. Октоподът на ескалиращия политически популизъм проверява дали може да пусне пипалата си в Панагюрище – едно свещено за всеки българин място, което се е запазило като национален символ не само заради славната си история, но и заради гордите, почтени и трудолюбиви хора, които и днес живеят и възпитават децата си тук.
Нека е известно на всички – опитите Панагюрище да стане арена на предизборни спекулации, а хората да се разединят заради инсинуациите срещу една от най-големите и успешни български компании, каквато е „Асарел-Медет” АД, са обречени на неуспех. Защото една лъжа и сто пъти да бъде повторена, никога не може да стане истина.
Панагюрци, а и жителите на региона и страната, много добре знаят какво означава „Асарел-Медет” за община Панагюрище, област Пазарджик и България. Наясно са с честната, прозрачна и диалогична политика на предприятието. Наясно са с огромните инвестиции на дружеството именно в опазването на околната среда и с това, че тези инвестиции осигуриха безусловно спазване на всички български и европейски стандарти по екология. Наясно са, че компанията е единствената от минния бранш и от региона, която разполага с три пречиствателни станции – за руднични, дренажни и отпадни води. Наясно са, че става дума за компания, която е изпълнила необходимите екологични проекти за над 60 милиона лева и е инвестирала други 600 милиона лева в технологично развитие и модернизация, което я нарежда сред водещите български и европейски фирми. Тези пари са инвестирани тук, за да гарантират дългосрочното ефективно производство, здравето, безопасността и стандарта на живот както на работещите в компанията, така и на жителите на общината, региона и страната.
В дните на предизборната кампания и във време, когато мнозина се опитват да се изявяват като „изразител на гласа на народа”, очакваме и други опити за дискредитация  и дестабилизация и  на „Асарел-Медет” АД и други фирми от бранша. Сигурни сме обаче, че жителите на Панагюрище и на другите минни общини няма да се поддадат на спекулации на лъжееколози, рекетьори или политически популисти. Още повече, ако те идват от политическа партия, която си мисли, че може да трупа дивиденти на гърба на Панагюрище и неговите горди хора. За подобни жалки опити срещу отрасъла ние отдавна сме информирали българските и европейски институции.
Ние – миньорите от „Асарел-Медет” АД, а и от целия бранш, носим Панагюрище в сърцата си и няма да го предадем на дребни политически тарикати. Ние знаем как да браним града и страната, знаем как да браним децата си, знаем как да браним хляба си. Заявяваме пред цяла България, че няма да допуснем платени провокатори, лъжци или изнудвачи да се опитват да се разпореждат с нашите съдби. Тези хора трябва да знаят, че Панагюрище и панагюрци нито се продават, нито се купуват. Десетките хиляди работещи в минната индустрия са солидарни и готови да дадат решителен отпор на всякакви уродливи и нечистоплътни атаки срещу минния отрасъл и работещите в него.
Долу ръцете от минерално-суровинната индустрия в България!
Долу ръцете от почтените и успели хора в България!
Долу ръцете от „Асарел-Медет” и неговия изпълнителен директор! Долу ръцете от Панагюрище и другите общини с работеща минна индустрия!

18 март 2013 г.

Председател на                                   Председател на
Териториална синдикална              Фирмена синдикална организация
организация на                                   на СМФ „Подкрепа”
ФНСМ към КНСБ                                в „Асарел-Медет” АД,
в „Асарел-Медет” АД,                      гр. Панагюрище     
гр. Панагюрище
/Марко Гергински/                                      /Иван Александров/

Председател на                                   Председател на
Регионален съвет                               Регионален синдикален
на КНСБ,                                             съюз „Подкрепа”,
гр. Пазарджик                                     гр. Пазарджик
/Александър Шопов/                                      /Никола Минчев/

Председател на                                    Председател на
на ФНСМ към КНСБ,                        на СМФ „Подкрепа”,
гр. София                                             гр. София
/Валентин Вълчев/                                      /Владимир Топалов/