Начало Без категория Делчо Делов пръв хвана кръста на Йордановден!(ВИДЕО)

Делчо Делов пръв хвана кръста на Йордановден!(ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Освен, че спазиха традицията, младите хора и тази година ще я превърнат в повод за благотворителност

Около дузина млади мъже,облечени в носии, днес скочиха във водите на Луда Яна, за да спазят Богоявленската традиция с улавянето на кръста. Пръв тази година беше Делчо Делов. При второто хвърляне най-бърз бе Коста Варадинов, а за трети път разпятието бе извадено от Илия Воденичаров.

Maлко по-рано днес, на площад „20 април”, беше отслужен Велик Богоявленски водосвет и Молебен за здраве от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

След това беше проведен богоявленският ритуал по хвърляне и изваждане на Светия кръст във водите на река Луда Яна.

Освен, че спазиха традицията, младите хора и тази година ще я превърнат в повод за благотворителност.

Освен, че ще дарят паричната награда, която обикновено първите трима, уловили кръста, получават от общината, те ще съберат допълнително лични средства и ще поставят на няколко места в града кутии за дарения, за да може и жителите на Панагюрище да се включат в акцията. Тази година тя ще е в подкрепа на Дневният център „Св. Св. Козма и Дамян“ и ЦНСТ Закрила в Панагюрище.

Кутии ще бъдат поставени пред Т-Маркет, Лидъл и супермаркет „Дани“ в квартал „Драгулин“, както и пред двете църкви – „Свето Въведение Богородично“ и „Св. Георги“ .