Начало Общество Делегация от МИГ бе на обмяна на опит в Естония

Делегация от МИГ бе на обмяна на опит в Естония

15
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

МИГ

Делегация от Местната инициативна група “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” прекара 5 дни в Естония. Посещението е по покана на естонска МИГ. Групата бе водена от изпълнителния директор на МИГ Лучко Македонски. Десет членната делегация, състояща се от представители на управителния съвет, общото събрание и екипа на МИГ, пристигна в Естония на 18 юни, четвъртък. Целта на посещението е била придобиване на умения и обмяна на опит.

С тази среща ние поставихме началото на един бъдещ  международен проект, който да бъде свързан с представяне на културното наследство и популяризиране на местния фолклор на нашата територия Панагюрище, Стрелча, Лесичово и територията на естонската МИГ, която обхваща четири общини.”заяви г-н Лучко Македонски пред репортер на ПИА.

Програмата на нашата делегация е била доста наситена. През първия си ден в Естония те са посетили Kõrgemäe, малка ферма за производство на продукти, свързани с пушено месо. След което са присъствали на представяне и презентация на общината и местния Raasiku OOT. В края на първия ден е било организирано посещение на местен пазар. Вторият ден на делегацията ни е започнал с посещение на Арт център за съвременно изкуство, изграден върху руините на старо имение. Последвало е посещение на изложбата Нашите символи (проект направен съвместно с МИГ и Арт Център). Програмата на нашата делегация за втория ден е продължила с посещение на фабрика за производство на палети и посещение на фермерски съюз. Най-натоварена е била програмата за третия ден от престоя на нашата делегация в Естония. Денят им е започнал с посещение на Dentropark Emerald в село Rarla. След което са имали възможността на присъстват на откриването на местен традиционен фестивал Anija, който се провежда всяка година на 20 юни. Групата е посетила и малък приключенски парк Adventure Park House  и  Aegviidu Nature. Програмата е продължила с посещение на една от най-важните местни исторически сгради и едно от най-добрите имения запазени в областта Anija Manor. В края на деня делегацията се е върнала на фестивала Anija, където са наблюдавали традиционния огън в чест на Деня на победата в Естония. Четвъртия ден групата е присъствала на Общото събрание за одобряване на Стратегията на МИГ за следващия програмен период.

„През времето прекарано в Естония видяхме много интересни неща. Страната е чиста, зелена и спокойна. Естонците са много отворени, приветливи, добронамерени и готови за сътрудничество.” разказа г-н Македонски.

От гостуването на делегацията ни в Естония е станало ясно, че е възможно МИГ “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” да получи покана за побратимяване с естонски МИГ.