Начало Общество Ден на родилната помощ е и Бабинден по стар стил

Ден на родилната помощ е и Бабинден по стар стил

СПОДЕЛИ

акушерка-родилно-бабинден

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите. Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов – на 8 януари.

Днешният празник се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките. Екипите се черпят с питка и мед и наричат с:

„Тая година, които са родили,
догодина да повторят,
пълните да са изпразнят,
правните да са напълнят.
Амин!“:

После се извършва ритуала по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа. А тези, които с божията благословия и с тяхна помощ, сме добили децата си, отправяме своите най-дълбоки благодарности.

Всеки, който работи в АГ-отделение, носи отговорност за два живота едновременно – на майката и на детето. Признателност тези специалисти обаче рядко усещат – вземаме щастливи здравите си и хубави бебета и оставяме спомените за лицата им в болницата.

Ако имате контакт с акуширащия си екип, обадете им се днес, намерете начин да ги поздравите. Понякога признателността към свършената работа е най-голямата мотивация, а за тези, които посрещат живота, тя е от решаващо значение.